Повечето сърби имат отрицателно отношение към ЕС и САЩ

По-голямата част от сръбските граждани смятат, че Русия и Китай са оказали положително влияние върху Сърбия през последните години.  [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

По-голямата част от сръбските граждани смятат, че Русия и Китай са оказали положително влияние върху Сърбия през последните години. В същото време те смятат въздействието на Съединените щати, Европейския съюз и НАТО за отрицателно, разкрива неотдавнашен доклад.

„Поради тази причина повечето граждани смятат, че в момента Сърбия има най-добри отношения с Китай и Русия. ЕС е трети. Когато гражданите бяха помолени да посочат държавите, с които Сърбия би трябвало да има най-добри отношения, Русия и Китай отново бяха начело, следвани от съседните страни и ЕС“, показва проучване на общественото мнение на базирания в Белград Център за свободни избори и демокрация  и Международния републикански институт.

Дори в области като дарения и помощ за Сърбия, където ЕС, следван от САЩ, са най-големите дарители, гражданите са убедени, че помощта от Русия и Китай е била по-голяма.

Нещо повече, респондентите изразиха вярата си в китайските инвестиции и инфраструктурни проекти, поставиха китайските и руските ваксини над „западните“ и поставиха руската икономика над американската“, се отбелязва в доклада.

Според проучването в страната се забелязва високо ниво на евроскептицизъм.

Сръбският президент Александър Вучич заяви в Бърдо на 6 октомври, че по своя европейски път Сърбия все още трябва да се грижи сама за себе си и затова е свободна да развива отношенията си с Русия и Китай. Според него никой не трябва да възразява срещу „Сърбия, която иска да оцелее“.

„Искам да вярвам, че бъдещето на Западните Балкани наистина е в ЕС, но никой няма право да ни упреква, че искаме да живеем и да оцелеем“, каза той пред репортери след срещата на върха ЕС-Западните Балкани. „Това е въпросът, който тормози всички страни от  Западните Балкани, тъй като цените растат бързо“, подчерта той.

Вучич каза, че е чул по време на срещата на върха, че перспективите за разширяване съществуват, но въпреки че не всички страни-членки подкрепят процеса на разширяване, ЕС има стратегически интереси в Западните Балкани.