Повечето финландци смятат, че страната не може да се защити сама

Според анкетираните от началото на войната в Украйна убеждението им, че Русия може да нападне страната им тази година, се е утроило до 19%. До 2027 г. 30% от 2800 финландци, участвали в проучването, смятат, че рискът от руска агресия ще се увеличи. [Shutterstock/Rokas Tenys]

Дори Финландия да разполага с голяма военна сила и резервисти, по-малко от половината от населението е убедено, че страната би могла сама да се защити от голямо военно нападение, показва ново проучване на мозъчния тръст Финландски форум за бизнес и политика (EVA).

Според анкетираните, от началото на войната в Украйна убеждението им, че Русия може да нападне страната им през тази година, се е утроило до 19%.  До 2027 г. 30% от 2800 финландци, участвали в проучването, смятат, че рискът от руска агресия ще се увеличи.

Запитани за присъединяването на Финландия към НАТО, 76% от анкетираните заявяват, че подкрепят решението за кандидатстване за членство, тъй като смятат, че това ще намали вероятността от руска военна агресия през тази година.

Изявлението на президента Саули Нийнистьо и министър-председателя Сана Марин, че Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО възможно най-скоро в четвъртък обаче, получи бърз отговор от Москва.

Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин, определи присъединяването на Финландия към НАТО като „заплаха“. „Разбира се, всичко това ще се превърне в елементи за специален анализ и разработване на необходимите мерки, за да се балансира ситуацията и да се гарантира нашата сигурност“, каза той, според информационна агенция ТАСС.

Руското външно министерство заяви, че „ще има сериозни военни и политически последици“.

До неотдавна финландските лидери виждаха в членството в НАТО ненужна провокация на Русия, но след началото на войната обществената подкрепа за членство се увеличи.

Хелзинки и Стокхолм подписаха споразумения, потвърждаващи взаимните гаранции за сигурност с Обединеното кралство непосредствено преди обявлението.

В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц обеща „пълна подкрепа“ от страна на Германия за кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че такава стъпка трябва да бъде направена „незабавно“.

В Брюксел Европейската комисия зае по-неутрална позиция, заявявайки, че е суверенно право на Финландия да кандидатства за членство в НАТО.