Повишени нива на радиация в Скандинавия и Прибалтика, погледите са насочени към Русия

Спекулациите относно източника на радиация започнаха веднага, а погледите бяха обърнати на изток. Русия има две електроцентрали на северозапад, АЕЦ "Кола" и АЕЦ “Ленинград”. В руския Арктически регион също има стари сметища за ядрени отпадъци. [Shutterstock / Ranglen]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ХЕЛЗИНКИ. Повишени нива на радиоактивни изотопи на кобалт, рутений и цезий в атмосферата бяха регистрирани през седмицата, съобщи Финландската агенция за радиационна и ядрена безопасност в петък (26 юни). Скоро след това подобни резултати  бяха регистрирани и в Швеция и Норвегия.

Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Удължаване на ограничителните мерки. Вчера (29 юни) премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви едноседмично удължаване на ограниченията в Гютерсло. Това е един от районите, поставени под карантина миналата седмица след разпространението на масова епидемия в месокомбинат. През последните седем дни в Гютерсло е имало 112 нови случая на заразени на всеки 100 000 души, което е много над горната граница от 50 заразени на 100 000 души, съобщиха от института “Роберт Кох”.

Междувременно правителстото постигна споразумение за пакет от стимули в размер на милиарди евро, който включва намаления на ДДС и 300 евро бонус за всяко дете. Мерките ще влязат в сила в сряда (1 юли). (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете също:  ‘Sovereignty and solidarity’: Germany’s plans for the EU’s foreign policy

///

ПАРИЖ

Електроцентралата “Фесенхайм” окончателно спира работа. След 43 години дейност, най-старата атомна електроцентрала във Франция окончателно беше закрита снощи (29 юни). Демонтирането ѝ ще продължи от 2025 г. до поне 2040 г. Бившият френски президент Франсоа Оланд даде обещание да закрие централата по време на кампанията си. Обещанието на Оланд в крайна сметка бе изпълнено от неговия наследник Еманюел Макрон, чиято цел е да намали до 50% ядрения дял на производството на електроенергия във Франция до 2035 г.. (Ан Дамяни | EURACTIV.fr)

Прочетете също: Merkel und Macron show unity ahead of all-important EU summit

///

ЛОНДОН

Обединеното кралство определи септември за краен срок за постигане на споразумение за нова търговска сделка с ЕС по време на първата среща на живо на преговарящите от началото на пандемията.

Мишел Барние и британският му колега Дейвид Фрост се срещнаха в понеделник (29 юни) в Брюксел. И двете страни се стремят темпът на преговорите да се засили. Прочетете цялата статия.

///

ВИЕНА

Австрийският здравен министър, притеснен заради нови клъстъри на COVID-19. В понеделник (29 юни) броят на заразените с COVID-19 в Австрия нарасна до над 600 души, което е нов рекорд за юни. Вероятно е броят на случаите да нарасне допълнително заради нови клъстъри в Горна Австрия и Залцбург.

(Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испания затваря половината от въглищните си електроцентрали. Испания трябва да се откаже от въглищата за рекордно кратко време, след като започна закриването на всички останали топлоелектрически централи от вторник (30 юни). Това се случва година и половина след затварянето на въглищните мини, които станаха нерентабилни без наличието на държавна помощ. Прочетете повече от El País.

///

РИМ

Най-новата италианска партия иска излизане от ЕС. Джанлуиджи Парагон, сенатор и бивш член на движението “Пет звезди” коментира в интервю за Bloomberg, че в средата на юли ще основе нова партия, която цели да изкара Италия от ЕС. “ЕС и еврото бяха наложени от високо […] Те навредиха на реалната икономика, семействата и работниците и малкия и средния бизнес”, посочи той. (Алесандро Фолис | EURACTIV Италия)

///

АТИНА

Правителството ограничава демонстрациите. Опозиционната партия “Сириза” реагира остро на законопроектa, целящ ограничаване на демонстрациите. Законопроектът предвижда една година затвор за участващите в митинги, забранени от полицията, и две години за протестиращите, които извършват насилствени действия. Законопроектът предвижда и санкции срещу организаторите, които ще носят отговорност за потенциално извършените щети.

“Последният път, когато в Гърция имаше закон за митингите, беше по времето на хунтата през 1971 г.”, посочи Янис Рагкусис, депутат от “Сириза”. (Сарантис Михалопулос)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Агенцията на ООН за бежанците призова правителството на Унгария да оттегли закон, който ще попречи на търсещите убежище на границата на Унгария. Вместо това бежанците ще трябва да поискат убежище в унгарските посолства в чужбина.

(Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

ПРАГА

Според чешкото правителство, резолюцията на Европейския парламент, която осъжда чешкия премиер Андрей Бабиш, че участва в изпълнението на бюджета на ЕС, докато все още контролира агрохимическия холдинг “Агроферт”, нарушава презумпцията за невинност.

(Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Словашкото консулство в Санкт Петербург е издало шенгенска виза на съучастника в убийството от Тиргартен в Берлин през 2019 г. Съучастникът е бивш чеченски бунтовник от грузински произход, съобщава разследващият сайт Bellingcat. Засега министерството на външните работи на Словакия не е обяснило как е издадена визата, тъй като според Bellingcat, цялата информация в молбата за получаването ѝ е невярна.

Понастоящем предполагаемият убиец е в ареста, а съучастникът му е избягал обратно в Русия.

(Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Отменя се новото разхлабване на ограниченията, планирано за 1 юли. Броят на заразените с коронавирус през последните няколко седмици нараства. Властите обявиха, че могат да бъдат въведени нови ограничения, ако се появят още огнища на вируса в туристически райони като долината Прахова в Карпатите или по Черноморието.

Към понеделник (29 юни) броят на новите случаи на заразени с COVID-19 нарастна с 269. От началото на пандемията Румъния е регистрирала общо 26 500 случая на заразени с коронавирус, смъртните случаи са 1634.

Предава Богдан Нягу от EURACTIV Румъния.

///

ЗАГРЕБ

Хърватия е в последната фаза за влизане в програмата за премахване на визите за САЩ, посочи министърът на вътрешните работи Давор Божинович. Американският посланик Робърт Кохорст коментира, че влизането на Хърватия в програмата, планирано за края на тази година, може да бъде отложено с няколко месеца вследстие на здравната криза. (Карла Юнинич, EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Ръст в броя на заразените с коронавирус. През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани 242 нови случая на заразени с COVID-19. Четирима души са починали, а 36 пациенти са на респиратори, съобщи здравното министерство в понеделник (29 юни).

Поради нарастването на броя на новите случаи, маските ще станат задължителни в обществения транспорт и на всички публични места на закрито.

///

Процесът на разширяване на ЕС към Западните Балкани ще се възобнови, след като Германия пое ротационното председателство на ЕС, въпреки извънредните обстоятелства, причинени от пандемията. Това посочиха вчера (29 юни) участници в онлайн конференция за председателството на ЕС. Динамиката на преговорите обаче ще зависи преди всичко от реформите в областта на правовата държава, добавиха те. Прочетете повече.

***