Предизвестен провал на срещата за климата в Глазгоу

Британският премиер Борис Джонсън е домакин на срещата на Съвета за сигурност на ООН за рисковете от изменението на климата в Лондон, Великобритания, 23 февруари 2021 г. EPA-EFE / HOLLIE ADAMS / POOL

Миналата седмица кралица Елизабет беше уловена да критикува световните лидери, които пренебрегват срещата на високо равнище COP26 за климата в Глазгоу.

„Чувам всичко за срещата, но все още не знам кой ще дойде. Нямам представа. Знаем само за хората, които няма да дойдат… Наистина е дразнещо, когато те говорят, но не правят нищо“, каза кралицата в частен разговор, които бе дочут от медиите.

COP26 ще започне на 31 октомври и кралица Елизабет трябва да присъства. В сряда (20 октомври) тя реши да си почине през следващите няколко дни по съвет от лекари и отмени планираното посещение в Северна Ирландия.

Също в сряда Русия обяви, че Путин няма да лети за Глазгоу. Говорителят му заяви, че ще участва дистанционно, но неявяването на лидера на четвъртия по големина в света източник на парникови газове е последният неуспех.

Путин е изправен пред трудна ситуация заради смъртните случаи от коронавирус в цяла Русия. В същия ден страната постигна още един дневен рекорд от 1028 починали и  34 073 новозаразени. В същото време напрежението между Лондон и Москва е толкова силно, че пренебрежителното отношение към Борис Джонсън играе в полза на Путин.

Президентът на Китай, Си Дзинпин, чиято страна е най-големият източник на вредни емисии в света, е малко вероятно да присъства. Си не е пътувал извън Китай през последните две години. През септември той отхвърли поканата да присъства на срещата на Г-20 в Рим на 30 октомври, която е камо ден преди началото на COP26. Той посочи, че  причината за отсъствието му е коронавирусът.

Азиатският гигант наскоро беше засегнат от енергийна криза, която остави милиони китайци без електричество. Тази криза бе определена като резултат от новите политики на Си за постигане на целите на страната за климата.

Експертите смятат, че глобалната инерция за справяне с изменението на климата не е възможна без Съединените щати и Китай. Напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна още след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност.

Премиерът на Индия Нарендра Моди все още не е решил дали ще присъства. Индия е третият източник на CO2 в света.

За съжаление не се очаква да присъства и папа Франциск.

Президентът на Иран Ебрахам Раиси няма да дойде в Глазгоу след съобщения в британската преса, че местните политици призовават за наказателно разследване, ако той стъпи в Шотландия.

Бразилският президент Жаир Болсонаро и вицепрезидентът Хамилтън Мурао, който отговоря за околната среда, няма да присъстват, както и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, защото в страната му ще се проведат местни избори.

Новият японски премиер Фумио Кишида заяви, че обмисля как ще участва, вероятно ще се включи онлайн.

Сред потвърдилите участие е президентът на САЩ Джо Байдън, ЕС и неговите страни-членки, лидерите на Израел, Австралия, Канада, Турция и др. Но лидерите на много страни, някои от най-големите, ще липсват.

COP26 се провежда в напълно различна среда в сравнение с COP21 в Париж през 2015 г., който бе договорено Парижкото споразумение. През 2015 г. нямаше криза с ковид, нито енергийна криза, нито толкова голямо напрежение между Китай и САЩ, а домакините бяха различни. За да се справи с изменението на климата, светът се нуждае от минимум сплотеност, която липсва.

Разбира се, Борис Джонсън ще постави амбициозни цели. Но кралицата каза всичко: очакванията не са добри.