Политиците в България – без контрол върху имуществото, но с по-високи заплати

Предстои парламентът да приеме промените в закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ.. [БГНЕС]

ГЕРБ предлага министри и депутати да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), докато действа извънредното положение. Предложенията са внесени с поправките в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Мотиви за това предложение няма.

Сегашният антикорупционен закон задължава хората на висши държавни длъжности да декларират имуществото си всяка година до 15 май. Извънредният закон отменя този срок и въвежда нов – един месец след края на извънредното положение. Очаква се действието на извънредните мерки в страната да бъде удължено до 13 май, но мерките могат да продължени под някаква форма и след това.

Това означава, че поне за няколко месеца хората по върховете на властта ще бъдат освободени от публичен контрол върху имуществото си. Сроковете за проверка и публикуване на декларациите в общодостъпния онлайн регистър започват да текат след подаването им.

Магистратите също получават отсрочка за имуществените декларации, които подават пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Шефът на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ie pd,eé институцията да прави редовен мониторинг на законодателството, което създава предпоставки за корупция. Това е една от функциите на комисията по закон.

2020 г. ще е без съдебна ваканция, ако предложените поправки станат факт. Заради извънредното положение в момента се гледат само ограничен кръг дела, при това като се погазва принципа на публичност.

Междувременно от 1 април депутатските заплати се увеличават с 375 лв. Според правилника на парламента народните избраници получават заплати, равни на три средни брутни заплати в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. Сегашното увеличение се базира на декември на 2019 г., когато чиновниците са се разписвали срещу средно 1416 лв. Така депутати от април 2020 г. депутатската заплата става 4248 лв. Върху тази сума те трупат допълнителни пари за участия в комисии и стаж.

Взимали повече, за да даряват

Пред бТВ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че депутатите си увеличават заплатите, но 1/3 от тях ги дарявали.

„Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си даряваме. И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм. Не може популизъм по време на криза. Нека се смирим, нека всеки даде от себе си.  Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители“, коментира тя пред бТВ, цитирана от „Сега“