Политически сблъсък в Мондрагоне заради заразените с COVID-19 български роми

Живущите в сградите в червената зона протестират в Мондрагоне, Южна Италия, 25 юни 2020 г. [EPA-EFE]

След силовия сблъсък в червената зона между българските роми и силите на реда през последните дни, напрежението в южноиталианския град се разпали отново с идването на Матео Салвини, лидер на дясната националистическа партия “Лига”.

В понеделник вечер Салвини пристигна в Мондрагоне, за да подкрепи италианците, живещи в блокираната с войска червена зона.

До намеса на военните се стигна след като 49 български роми, живеещи там дадоха положителна проба за COVID-19. Някои от тях избягаха безследно, а останалите бяха поставени под карантина. Всъщност заради тях под карантина е поставен цял квартал от няколко кооперации, а италианците наоколо се обявиха за “жертви” на недисциплинираните си съседи, които “не спазват карантината и се занимават с престъпна дейност”. Обвинените роми протестираха срещу карантината силово, нападайки полицията. Картини от сблъсъка обиколиха световните медии, дори и американски като ABC и CNN, а заглавия като “Заразени българи нападат полицията в Италия” пък предизвикаха реакциите на живеещи от години българи на Апенините и разпалиха етнически коментари.

“Информацията ви е невярна – коментира читател под една такава статия, регистрирал се като българин в Италия – тези лица са цигани, на които поради пагубни политики са дадени български лични карти. Така че в никакъв случай не са ми сънародници и не желая да бъда отъждествяван с тях.”

Повечето български роми пребиват в Мондрагоне от години и живеят в блокове, построени в миналото за работници, събиращи домати от популярната компания “Чирио”, световен лидер в производството на доматени сосове за спагети.

Голяма част от живеещите в блока граждани са ангажирани със събиране на реколтата като някои от тях контролират поток на по-евтина работна ръка от България.

Българските роми в Мондрагоне са няколко стотин и с времето са установили връзки и с местната организирана престъпност. В региона на Неапол действа “Камората” и чужденците и имигрантите, които се занимават с контрабанда не могат да действат без благословията и броен процент печалба на местните престъпни групи.

Вече дни наред Мондрагоне ври и кипи от граждански протести и недоволство срещу станалите “опасни със заразата чужденци”, които като граждани на страна от Европейския съюз се ползват със същите права като местното население.

С извънредната карантина търпението на местните италинци към чужденците явно преля, а неправителствени проимигрантски организации и крайнолеви групи се застъпиха за набедените.

Лидерът на “Лига” Матео Салвини също не пропусна да яхне вълната на антриимигрансткото настроение и пристигна в града. И така българските роми в Мондрагоне разпалиха и италианските политически страсти.

Qui Mondragone, state con noi.

Geplaatst door Matteo Salvini op Maandag 29 juni 2020