Полицията в Беларус вече може да стреля с бойни патрони

Беларуски пенсионери спорят с полицаи в Минск по време на пенсионерски митинг срещу резултатите от президентските избори. [Stringer / EPA / EFE]

Полицията в Беларус вече има право да стреля с бойни патрони по улиците, ако е необходимо. Това обяви вътрешното министерство на страната в понеделник, когато силите за сигурност отново се сблъскаха с протестиращи срещу президента Александър Лукашенко.

При сблъсъците с полицията протестиращите скандираха “Фашисти“, а силите на реда използваха сълзотворен газ, палки и водни оръдия, за ​​да разпръснат “неразрешения протест“.

Министерството твърди, че служителите на реда са се “сблъскали само с агресия, радикали, анархисти и футболни ултраси”.

“Протестите, които вече са почти само в Минск, станаха организирани и изключително радикални“, се казва в изявление на вътрешното министерство.

“В тази връзка служителите на вътрешното министерство и армията няма да напускат улиците и при необходимост ще използват специално оборудване и оръжия“, се казва в документа.

Протестите в страната започнаха на 9 август след преизбирането на Александър Лукашенко, който спечели президентските избори с над 80%. Според протестиращите обаче вотът е манипулиран и настояват за нови избори. Лукашенко, който е на власт от 26 години и се обърна към Русия за финансова и морална подкрепа, за да запази властта си.

Сблъсъците в понеделник избухнаха, след като хиляди хора излязоха “марш на пенсионерите“ в столицата Минск. Протестиращите скандираха „Махай се” и развяха бели знамена с червена ивица, символ на белоруската опозиция.

В неделя 713 души бяха задържани за участие в масовите протести. В обръщение заместник-министърът на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че протестното движение постепенно затихва, но и се “радикализира”, а в страната има сили, които се опитват да “всяват хаос” и “нямат нищо общо с гражданските протести”, а целта е връщане към 90-те.

Външните министри на Европейския съюз се договориха в понеделник да наложат  на Лукашенко и други висши длъжностни лица заради фалшифицирани според тях избори и заради полицейското насилие срещу протестиращи.

Досега Лукашенко не присъстваше в списъците със санкции на ЕС, договорен на 2 октомври срещу  40 души, но отказът му да приеме новите избори като изход от кризата не оставя избор.

С наказателните мерки ЕС възнамерява да окаже допълнителен натиск върху ръководството в Беларус и да даде знак за солидарност с хората в страната.