Половината българи може да се окажат защитени от COVID-19

[https://pixabay.com/]

Нова научна публикация сочи, че значителна част от хората в България са се срещнали с родствен на SARS-CoV-2 вирус още през 2008 г., разказва един от най-известните български пулмолози д-р Александър Симидчиев. Математически модели показват, че около 50% от българите са преболедували този вирус и очакванията са те да имат имунитет, който ги предпазва в значителна степен от заразяване с новия коронавирус

Вирусът, подобен на причиняващия сегашната болест COVID-19, е бил изолиран при прилепи в България

“Факт е, че този вирус е бил в България, и по всички изчисления изглежда, че около 50% от хората в България са един вид ваксинирани. Вероятно е това да са хора в по-напреднала възраст, защото срещата е била преди 12 година”, казва пулмологът.

Няма проучвания, които да сочат в каква степен “българският” коронавирус се е разпространил извън територията на страната.

Д-р Симидчиев съобщи, че българските власти в момента разработват т.нар. клъстери от симптоми, които да подпомагат лекарите в разграничаването на коронавируса от респираторните вируси, които ще започнат да циркулират през есента.

Пулмологът каза, че е възможно да се боледува от два вируса едновременно. Според него това не означа по-тежко боледуване, защото имунитетът се “разделя” и се справя и с двете зарази.

Той каза, че при лечението на коронавирус не се препоръчва приемането на витамин C, защото този витамин подпомага кръвосъсирването и може да има неблагоприятен ефект. Новият коронавирус допринася за образуването на тромби в кръвоносните съдове, което води и до множество смъртни случаи. Новите протоколи за лечението на тежките случаи с COVID-19 може да включват и aнтикоагуланти.