Полските евродепутати са на път да напуснат групата на консерваторите

"Няма начин лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински да не е знаел за нейната оставка и най-вече е подозрително, че дори не се е опитал да я замести“, каза източникът. [EPA-EFE / ETTORE FERRARI]

Полската партия “Право и справедливост” е близо до изтеглянето от групата на партията Европейски консерватори и реформисти в Европейския парламент, каза източник от партията на консерваторите за EURACTIV

Източникът, който говори при условие за анонимност, заяви, че партията се ръководи изцяло от италианската делегация и че полската страна не е съгласна с управлението на лидера на консерваторите Джорджия Мелони (“Италиански братя”).

След 10 години като вицепрезидент на партията, полският евродепутат Анна Фотига (“Право и справедливост”) подаде оставка ден преди заседанието на борда на партията на 18 юни, като се позова на здравословни причини. Управителният съвет беше оставен с двама членове – Мелони и вицепрезидента Хорхе Буксаде от крайнодясната испанска партия “Вокс”. Постът на Фотига обаче още не е зает.

Консерваторите отказаха коментар по темата.

“Няма начин лидерът на “Право и справедливост” Ярослав Качински да не е знаел за нейната оставка  и най-вече е подозрително, че дори не се е опитал да я замести“, каза източникът.

“Това е ясен знак, че партията “Право и справедливост” е загубила интереса си към консерваторите след напускането на британските консерватори и лидерството на Мелони“, добави източникът.

Партията Европейски консерватори и реформисти получава приблизително 4 милиона евро годишно от бюджета на ЕС, тъй като има представителство чрез своята група в Европейския парламент. В момента групата има 27 полски евродепутати от “Право и справедливост”.

EURACTIV беше информиран, че наличието само на двама членове на борда не нарушава правилата за финансиране на Европейския парламент. Това обаче не е така, когато става въпрос за белгийското законодателство, което предвижда съветът на такива субекти да се състои от поне трима членове.

Източникът твърди, че целта на Мелони е да поддържа партията единна, за да има лост за присъединяване към наскоро сформираното движение “Нова десница“, към което се присъедини и нейният съперник Матео Салвини (Лига, Италия).

Въпреки че се присъедини към крайната десница, партията на Салвини е коалиционен партньор на правителството на Марио Драги, а Мелони представлява единствената опозиционна партия в Италия.

“Салвини никога няма да й позволи да се присъедини към движението Нова десница и тя прави всичко, за да държи консерваторите единни като дипломатически лост”, твърди източникът, като добави, че полското напускане ще нанесе силен удар.

Финансовото състояние на Европейските консерватори и реформисти добавя още главоболия към проблемите на Мелони. Партията все още носи почти половин милион евро дълг от минали проекти, които не отговарят на условията за финансиране от ЕС.

EURACTIV също беше информиран, че има има още един проблем – тече финансова проверка на ЕС по отношение на годишната конференция на партията на Мелони “Италиански братя” и начина, по който са използвани европейските средства.