Полският президент търси изборна подкрепа в САЩ

“Мога да кажа, че от Вашингтон ще има добри новини", посочи в понеделник (22 юни) шефът на кабинета на президента. [Shutterstock/Evan El-Amin]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ВАРШАВА. Полският президент Анджей Дуда ще пътува за Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда (24 юни), само четири дни преди президентските избори в Полша на 28 юни. Очаква се посещението в Белия дом да даде преднина на Дуда по време на вота. Не е често явление Вашингтон да предоставя подобна изборна подкрепа на лидери на други държави.

“Мога да кажа, че от Вашингтон ще дойдат добри новини”, посочи в понеделник (22 юни) шефът на кабинета на президента. “В разговорите ще бъдат засегнати три основни теми: здравеопазване, инвестиции и развитие, както и сигурност”.

Прочетете повече.

///

БЕРЛИН

Възможно наказателнo производство срещу журналист. Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) може да повдигне обвинение срещу автора на сатирична статия, публикувана в медията Taz. Критиците обвиняват Зеехофер, че с действията си нарушава свободата на словото. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Макрон в Нидерландия, за да обсъди фонда за възстановяване. Еманюел Макрон ще се срещне с нидерландския премиер Марк Рюте в опит да намери решение на безизходицата по време на преговорите за фонда за възстановяване на ЕС. Нидерландия е лидер в групата на “Пестеливата четворка”, която се противопоставя на предложението на Европейската комисия за предоставянето на безвъзмездни средства. Вместо това четирите държави настояват за отпускането на заеми при строги условия. Прочетете повече.

Прочетете също:  France reprimanded over controversial bird hunting practices

///

БРЮКСЕЛ

Второ извънредно положение? Белгийците са съгласни. По-голямата част от белгийците (71%) посочиха, че са готови да изтърпят второ блокиране, ако страната бъде ударена от втора вълна от пандемията, показва ново проучване на 7sur7. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Германският доставчик на финансови услуги Wirecard призна за липсващи 1.9 милиарда евро в баланса си. Замесени са някои австрийски банки и бизнесмени.

Сред кредиторите са  Райфайзенландесбанк Ниедеростерайх – Виена (60 милиона евро) и Райфайзенландесбанк Оберостерайх (45 милиона евро). Двама от основните заподозрени – бившият изпълнителен директор Маркус Браун, който се оттегли миналата седмица, и главният изпълнителен директор Ян Марсалек са австрийски граждани. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Цената на алкохола, тютюна и храните във Финландия предизвика вълна от възмущение в медиите в страната. Цената на алкохола е най-високата в целия ЕС. Според проучване на Евростат, тя е 91% над средната за ЕС.

За неупотребяващите алкохол филнандци известно утешение може да представлява фактът, че безалкохолните напитки са само с 26% по-скъпи, отколкото в другите държави членки. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

СТОКХОЛМ

Финландия предлага да помогне на Швеция да се справи с кризата с коронавируса. Проблемът е особено тежък за миньорските градове в северната част на страната. Това посочи финландският министър на вътрешните работи Мария Охисало (“Зелените”) в неделя (21 юни). Новината идва на фона на запазването на ограниченията за пътуване за Швеция от страна на Финландия, което не беше добре прието в Стокхолм. Прочетете повече.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Временно намаляване на ДДС? “Намаляването на ДДС беше предложено за обсъждане по време на срещите със синдикатите и представителите на бизнеса”. Това каза италианският премиер Джузепе Конте и добави, че  страната оценява възможността за временно намаление на ДДС, но само за кратък период от време. Конте обаче отбеляза, че това ще бъде скъпа мярка.

Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско потвърди необходимостта от структуриран план за справяне с кризата. “Сегашната ситуация е твърде несигурна, за да може да се направят разумни прогнози”, посочи Виско, като подчерта важността на ефективната администрация, по-бързата правосъдна система и инвестирането на европейски средства. (Алесандро Фолис | EURACTIV.it)

///

МАДРИД

В стремежа си да засили икономиката на страната навреме за летния сезон и да подкрепи туристическа индустрия, която представлява повече от 12% от БВП, бизнесът в Испания отново заработи. От неделя (21 юни) пътуващите от Шенген вече могат да влизат в Испания без да минават под карантина. Изключение правят идващите от Португалия. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус, от вторник (23 юни) нови ограничителни мерки влязоха в сила в региона на Лисабон. 63% от регистрираните 259 нови случая вчера са били в региона на Лисабон.

Събирането на повече от десет души и затваряне на магазините в 20:00 са сред основните ограничения, които бяха върнати отново. Към понеделник Португалия регистрира 39 392 потвърдени случаи на заразени с коронавирус и 1534 смъртни случая от началото на пандемията. (Педро Фонсека, Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Главният редактор на най-популярния новинарски уебсайт в Унгария  “Индекс” Шаболц Дул вече няма да бъде част от управителния съвет на медията. Причината е публично разпространение на вътрешни решения на медията. Това съобщи в понеделник (22 юни) Бодолай Ласло, председател на съвета на фондацията, която притежава новинарския портал, предаде 444.hu .

Дул предупреди в неделя (21 юни) за планирана реорганизация в медията, която би застрашила свободата на “Индекс” да публикува материали, критични към правителството на Виктор Орбан. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

Прочетете: Удар по една от малкото относително свободни медии в Унгария

///

БРАТИСЛАВА

Въпросът за абортите отново на дневен ред. Заради по-консервативния състав на новия парламент след изборите през февруари Словакия е на път да промени законодателството си, свързано с абортите. Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Прокуратурата разпитва министър-председателя. Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова бяха разпитани като свидетели по наказателно дело срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Божков е обвинен в общо 18 финансови и данъчни престъпления. Преди повече от две седмици той също подаде жалба в прокуратурата срещу премиера.

Божков твърди, че е предал 33,5 милиона евро подкуп на Борисов и Горанов чрез посредници в замяна на защита на лотарийния му бизнес. Премиерът отрича твърденията, като казва, че единственото, което е получавал от Божков е една пура. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Правителството подготвя законопроект за финансиране на армията. Правителството обяви законопроект за инвестиции във въоръжените сили, според който 780 милиона евро ще бъдат разпределени за нуждите на армията между 2021 и 2026 г. Повечето от средствата, или около 408 милиона евро, ще бъдат използвани за закупуване на 8 × 8 и 4 × 4 бронирани машини, съвместими със стандартите на НАТО. Планира се и закупуването на самолет и два хеликоптера. Правителството ще обсъди законопроекта в сряда. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак коментира в понеделник (22 юни), че ЕС иска цялостно споразумение между Белград и Прищина, което да реши трайно всички отворени въпроси. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

Ръководителят на специална мисия за оценка на изборите на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, Урсула Гачек, коментира в понеделник (22 юни), че парламентарните избори в Сърбия са били белязани от политическа поляризация и бойкот от страна на опозицията. Прочетете повече.

///

Ръководителят на мисията за наблюдение на избори Раса Неделков посочи в понеделник (22 юни), че изборите в Сърбия са спазили едва минималните демократични стандарти. Неделков добави, че изборните наблюдатели са регистрирали нередности в 8% до 10% от избирателните секции, два пъти повече отколкото по време на изборите през 2016 и 2017 г.

По време на пресконференция ръководителят на мисията коментира, че парламентарните и местните избори в Сърбия представляват “най-лошият изборен процес”, който наблюдателите някога са анализирали.

“Тайната на вота и принципът за гласуване поединично са нарушени. Купуваха се гласове, оказваше се натиск върху избирателите извън избирателните секции, снимаха се бюлетини. Имаше случаи на публично гласуване, избиратели, докарвани пред секциитв, паралелни записи”, коментира Неделков. Той добави, че принципът на равенство между политическите партии по време на кампанията също е бил пренебрегнат. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)

***