Полски евродепутат: Проектът за ЕС дерайлира

Според Волски сегашната посока на блока започва с речта на германския канцлер Ангела Меркел в Брюж през 2010 г., когато тя говори за "метода на съюза“. [EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ]

Днес Европейският съюз е изкоренен проект, който стана потискащ, каза за Яцек Сариуш-Волски, един от най-дългогодишните полски евродепутати и един от създателите на кампуса Натолин в Европейския колеж. Той беше водещ застъпник за членството на Полша в ЕС през 90-те години на миналия век.

Европейският колеж е уникална по рода си образователна институция по европеистика, която е локализирана в два кампуса – Брюж (Белгия) и Натолин (Варшава, Полша).

Според Волски сегашното „управление на най-големите нации“ започва с речта на германския канцлер Ангела Меркел в Брюж през 2010 г.,  когато тя говори за „метода на съюза“. „Също така „политическата комисия“ на Жан-Клод Юнкер показа, че Комисията вече не е пазител на договорите, не  се стреми да бъде независим арбитър, не поддържа равно разстояние между националните столици и вместо това  популяризира идеите на тези, които доминират в Комисията“, коментира Сариуш-Волски в интервю за крайнодесния седмичник Sieci. 

„Днес Съединените щати на Европа са изградени и ръководството се осигурява от най-мощните държави. Останалите се очаква да слушат и следват“, твърди бившият заместник-ректор на Европейския колеж.

„Политизираната Комисия и други съюзни институции бяха присвоени от европейските суперсили. Това е фундаментална промяна, която деактивира проекта. Съюзът, към който се присъединихме, вече не съществува. Когато мислим за Брюксел, трябва да помним, че днес това често означава Берлин“, добави той.

Планът за действие на Сариуш-Волски е „за да си върнем ЕС такъв, какъвто е бил преди, трябва да се върнем към корените и бащите основатели като Шуман и Де Гаспери“.

Според евродепутата Полша не трябва да напуска ЕС, а да го промени.

„Пред нас стои друга задача: да възстановим отвлечената Европа, както в гръцкия мит“, каза той. „Досега Европа беше отвлечена от тевтонския либерално-ляв бик. Трябва да спасим Европа, както това се случи  във Виена през 1683 г. Този път трябва да спасим Европа от самата нея “, добави евродепутатът.

Сариуш-Волски твърди също, че днес „юридическото, институционално, политическо и финансово насилие, се е превърнало в официално признат и практикуван метод на работа в Съюза. Днешният ЕС премина от общност на мир и сътрудничество, към свадлив и наказващ субект“.

Яцек Сариуш-Волски беше избран за член на Европейския парламент през 2004, 2009 и 2014 г. като кандидат на Гражданска платформа. Той беше избран и през 2019 г. като кандидат от управляващата партия „Право и справедливост“.