Полски министър: ЕС е виновен за третата вълна на пандемията

Може да се каже, че политиката на ЕС за покупки на ваксини е частично отговорна за факта, че имаме трета вълна в Европа“, коментира Нидзелски. [EPA / EFE-Marcin Obara]

Политиката на ЕС за снабдяване с ваксини и проблемите, свързани с доставката им, са отчасти отговорни за третата коронавирусна вълна в Европа, заяви в събота полският министър на здравеопазването Адам Нидзелски пред радио Zet.

“През януари ускорихме одобряването на препаратите и започна спешна ваксинация, това не беше такъв проблем, но в момента, за съжаление, може да се каже, че политиката на ЕС за покупки на ваксини е частично отговорна за факта, че имаме трета вълна в Европа“, коментира Нидзелски.

Според него Европейската комисия трябва да използва тежестта си срещу фармацевтичните компании, на които е предоставила безвъзмездно милиарди евро, за да съфинансира разработването на ваксини и тестването им.

Здравният министър добави, че очаква пика на третата вълна на пандемията през март/април. Затова правителството обмисля и възстановяване на ограниченията върху социалния живот в региони с най-голям брой случаи на COVID-19.

Полша може да наложи ограничения и по границите на страната със Словакия и Чехия поради влошената пандемична ситуация в тези страни, каза министърът, добавяйки, че частичното затваряне на границите ще бъде обявено през следващата седмица.

Здравните власти отслабиха някои ограничения, като наскоро разрешиха да отворят ски пистите, кината, хотелите и театрите, но  с капацитет до 50%. Властите обаче предупредиха, че може да се наложи тези мерки да бъдат отменени в зависимост от пандемичната ситуация.

В същото време британския щам започна да се разпространява и в Полша. “Получихме информация миналата седмица, че делът на тази мутация възлиза приблизително на 5% от извадка от около 200 души, които са били тествани“, обяви Нидзелски.