Полски министър: Кандидатът за еврокомисар по земеделието познава спецификата на Източна Европа

Ян Ардановски [EPA-EFE/WARNAND]

„Добавената стойност на кандидата за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски е, че той е наясно със спецификата на Източна Европа“, коментира полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски пред EURACTIV. Той говори в кулоарите на неформалната среща на министрите на земеделието на ЕС в Хелзинки. Ардановски описва кандидата за еврокомисар на Полша като “един от най-добрите полски политици, що се отнася до селскостопанските въпроси”.

Номинираният за еврокомисар по земеделието в ЕС има добри познания и за Европа като цяло. Войцеховски изкара два последователни мандата като член на Европейския парламент, преди да бъде назначен в Европейската сметна палата през 2016 г.

„В същото време той познава и нашата част от Европа“, подчерта Ардановски. „Не много хора разбират (колко е важно) това в Западна Европа, но има определена специфика на страните, които са били под комунистическо управление и сега се трансформират“, обяснява той.

Според Ардановски назначаването на поляк за еврокомисар по селското стопанство би било признание и за реформаторските усилия на Полша през последните години.

„Това включва и екологичния преход“, казва Ардановски. „Януш е привърженик на един тип земеделие, който също много подкрепям: устойчивото земеделие“, коментира той и допълва, че кандидатът за еврокомисар би подкрепял малките стопанства и младите фермери, защото е техен привърженик.

„Този тип селско стопанство придобива все по-голямо значение в Европа“, каза Ардановски.
Войцеховски ще бъде на изслушан от Комитета по земеделие на Европейския парламент и Комитета по околна среда следващия вторник, 1 октомври. Той е един от кандидатите за членове на Европейската комисия, който може и да бъде отхвърлен от Европейския парламент, тъй като е обект на разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Съветът чака

В понеделник (23 септември) националните делегати и някои министри на земеделието на ЕС, включително Джулия Клокернер (Германия) и Дидие Гийом (Франция), прекараха цял ден в полето при откриването на сектора на финландската биоикономиката. Те посетиха ферма за биологични млечни продукти и лесовъдно стопанство.

Министрите на земеделието на ЕС ще се срещнат днес (24 септември) в пълен състав, за да обсъдят проблемите с въглеродните емисии от селското стопанство и решенията за устойчиво земеделие, което е силно насърчавано от финландското председателство на ЕС.

В отговор на въпрос за кандидатурата на Войчеховски френският министър на земеделието Дидие Гийом заяви, че няма да коментира официално, докато полякът не бъде одобрен от Европейския парламент. Гийон добави, че не познава Войчеховски отпреди.

Дискусиите с кандидата за полски еврокомисар продължават, потвърди Норберт Линс, германски евродепутат от Християндемократите, председател на комисията по земеделие на Европейския парламент. От своя страна групите земеделски производители в ЕС имат положително мнение за Войцеховски.

„Моето разбиране е, че г-н Войцеховски е много ангажиран и много мотивиран“, заяви Пекка Песонен, генерален секретар на организацията на земеделските производители и земеделските кооперации – COPA-COGECA.

Песонен казва, че се е срещал няколко пъти с полския кандидат, когато той е бил евродепутат. Според него Войцеховски е добре квалифициран и подходящ за работата. Те не са се срещали след номинацията на поляка, добави Песонен и допълни, че разчита на силната полска делегация в COPA-COGECA, за да поддържа контакт с него, когато е това възможно.