Полски учени идентифицираха генния профил при тежки случаи на ковид

Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от заболяването. [ Shutterstock / Mongkolchon Akesin ]

Полски учени от Медицинския университет в североизточния полски град Бялисток направиха революционно откритие. Те идентифицираха генетичен профил на хората, които са предразположени към тежка форма на COVID-19.

Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от заболяването. Според тяхната оценка около 9% от европейското население може да притежава тези гени.

Учените от Бялисток стигнаха до заключенията си след преглед на 1500 пациенти с COVID-19. Проектът е съфинансиран от правителството и се провежда в сътрудничество с около множество медицински институции в Полша и технологичната компания Imagene.Me.

Въпросният ген е четвъртият най-важен фактор след възраст, пол и тегло, определящ колко сериозно човек ще пострада от COVID-19. Генът присъства в около 14 процента от населението на Полша в сравнение с 8-9 процента за Европа като цяло и 27 процента в Индия.

„Днес е специален ден за цялата полска наука, но преди всичко за здравната система и за здравето на поляците“, заяви здравният министър Адам Ниджелски на пресконференцията в четвъртък. „Успяхме да идентифицираме много важен рисков фактор при инфекция с COVID-19“, подчерта той.

„Ние показваме, че гените са много важен фактор, който може да ни помогне да се справим с всяка болест, включително COVID-19, но бих искал да го поставя в подходящата йерархия“, каза професор Марчин Монюшко, който ръководи изследователския екип.

„Не твърдим, че гените са най-важният (фактор). Никога не е толкова просто. Те са значими, но са на четвърто място“, каза ученият.

Той добави, че изследването ще позволи да се разработи сравнително прост тест, който да идентифицира пациенти с висок риск от сериозна коронавирусна инфекция.