Полша: Беларус и Русия могат да предизвикат нова мигрантска вълна от Афганистан

В нова вълна от дипломатически ходове Моравецки се срещна с колегите си от Литва, Латвия и Естония в неделя. [EPA-EFE / TOMS KALNINS]

Има вероятност мигрантите от Афганистан да бъдат използвани в следващата вълна на мигрантската криза, каза в неделя полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция с литовския премиер Ингриде Шимоните.

В поредния си дипломатически ход Моравецки се срещна с колегите си от Литва, Латвия и Естония в неделя.

Той се стреми да бъде проактивен след германските инициативи, които проведе канцлерът Ангела Меркел, която преговаря с Лукашенко. Европейската комисия пък предприе инициатива за блокиране на полетите до Минск, а френският президент Еманюел Макрон разговаря с колегата си Владимир Путин. Той изрази готовност да плати за превоз на мигранти от Беларус до страните на произход.

„Заплашва ни по-труден сценарий. Знаем за белоруските и руските дипломатически контакти с Узбекистан и Афганистан и най-вероятно ще има опит да се използва кризата в Афганистан като поредната част от миграционната криза“, подчерта Моравецки.

„Миграционната криза е само част от голямата политическа криза, която Лукашенко ще продължи с мозъка на тези решения Владимир Путин“, добави той.

Моравецки посочи, че не е под въпрос, че руските власти подкрепят действията на Беларус, които са насочени към нарушаване на източните граници на ЕС и НАТО. Той добави, че режимът в Минск напълно контролира всички движения на мигрантите в Беларус.

В интервю за Би Би Си Лукашенко не отрече, че силите му помагат на мигрантите да стигнат до полската граница.

В допълнение към мигрантската криза Моравецки изтъкна военното присъствие на Русия близо до Украйна и натиска върху Молдова, който провокира енергийна криза в тази страна. Според него високите цени на газа са причинени от Русия и е необходимо да се проучат възможни манипулации на цените на газовия пазар.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните изрази своята солидарност с Варшава, като подчерта, че най-голямото бреме на хибридната атака пада върху Полша.

„Всякакви дискусии с Беларус трябва да се съгласуват със страните от фронтовата линия – Латвия, Литва и Полша, за да се избегнат частични решения, които няма да доведат до значително подобрение на ситуацията,“ коментира Симоните, като имаше предвид  преговорите на Европейската комисия и на Европейската служба за външна дейност, които са започнали  технически дискусии с представители на Минск.

Премиерът на Литва добави, че Варшава и Вилнюс ще „продължат да си сътрудничат толкова тясно, както сме правили досега и да обменят допълнително информация, както  и да координират съвместни действия“.

Тя също така благодари на Моравецки „за изпращането на граничари, които помагат на литовските гранични служители, както и за друга подкрепа“.

„Сигурността на Естония започва от границите на Полша, Литва и Латвия“, каза естонският премиер Кая Калас след среща с Моравецки.

В Рига Моравецки се срещна с премиера Крисиянис Каринс. Двамата лидери подкрепят засилването на икономическите санкции срещу Беларус на следващия Европейски съвет.

„Едва когато Франция и Германия започнаха чрез дипломация да защитават полската граница, Моравецки се събуди и започна дипломатическа офанзива. Но аз питам, къде беше той през последните четири месеца?“, попита Марчин Киервински от опозиционната партия „Гражданска платформа“.