Полша: Германия иска да превърне ЕС в „Четвърти райх“

Полският вицепремиер и лидер на управляващата партия "Право и справедливост"  Ярослав Качински присъства на пресконференция във Варшава, Полша, 26 октомври 2021 г. [EPA-EFE/WOJCIECH OLKUSNIK]

Ръководителят на управляващата партия в Полша Ярослав Качински заяви в петък (24 декември), че Германия се опитва да превърне Европейския съюз във федерален „Германски Четвърти райх“.

В интервю за крайнодесен полски всекидневник Качински коментира, че някои страни „не са ентусиазирани от перспективата за изграждане на Германски Четвърти райх в ЕС“.

„Ако ние, поляците, се съгласим с подобна съвременна форма на подчинение, ще бъдем унижавани по различни начини“, категоричен бе Качински, който според мнозина е „мозъкът“ зад всяка важна промяна в Полша.

Според Качински, който е и вицепремиер, отговарящ за националната сигурност, терминът „Четвърти германски райх“ няма негативни конотации, тъй като тук се има предвид не Третият райх (нацистка Германия), а Свещената римска германска империя.

Той добави, че Съдът на ЕС се използва като „инструмент“ за федералистки идеи.

Изглежда, че полското ръководство проявява прекомерна свобода с исторически паралели. Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс бе обект на „грубо“ отношение миналия месец във Варшава. В внимателно организирана медийна изява полският министър на правосъдието Збигнев Жобро представи на Рейндерс снимки на Варшава, разрушена през Втората световна война, което предполага, че Европа има дълга история на несправедливо отношение към Полша.

Полша от години е в конфликт с Европейския съюз, особено заради съдебните реформи, които „Право и справедливост“ прокара от 2015 г.

От Брюксел заявиха  миналата седмица, че започват съдебни действия срещу Полша за игнориране на правото на ЕС и подкопаване на независимостта на съдебната власт.

Полша обвини ЕС в „бюрократичен централизъм“.

По време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Варшава по-рано този месец, премиерът Матеуш Моравецки каза, че подкрепата на сегашното германско правителство за федерализма на ЕС е „утопична и следователно опасна“.

Съдът наложи на Полша да плаща дневни глоби от 500 хил. евро, тъй като отказва да затвори въглищна мина, и 1 млн. евро заради отказ от правна реформа, гарантираща върховенството на закона.