Полша: Европейската комисия ни изнудва

Полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро говори по време на пресконференцията в полския Сейм във Варшава, Полша, 26 юли 2017 г. [ EPA/Pawel Supernak ]

Полският министър на правосъдието обвини в четвъртък (2 септември) Европейската комисия в „изнудване“. Причината е, че изпълнителната власт на ЕС обяви, че средствата за възстановяване на Полша зависят от приемането на върховенството на законодателството на ЕС над националното й законодателство.

На карта са заложени милиарди евро безвъзмездни средства и заеми от ЕС, които Полша поиска, но Брюксел все още не е склонен да ги отпусне, като се има предвид, че полските власти не дават никакви гаранции за върховенство на закона.

Всяка страна трябва да получи своя дял от парите само след като Европейската комисия – пазителят на законодателството на ЕС, одобри техния национален план за разходи, който трябва да отговаря на критериите, определени в регламента.

„Нито едно длъжностно лице на по-висока или по-ниска позиция в Европейския съюз няма право да изнудва“, каза министърът на правосъдието Збигнев Жобро пред репортери.

„Защото, ако трябва да вземем сериозно думите му, това би означавало, че този служител казва на полското правителство „ще ви дадем пари, ако се съгласите да приемете унизителни условия, свързани с ограничаване на вашия суверенитет“,  добави той.

В сряда еврокомисарят Паоло Джентилони заяви, че макар Брюксел да поддържа „отношения на сътрудничество“ по отношение на полския план за възстановяване, дискусията продължава.

„Дискусията, както полските власти знаят много добре, включва и въпроса за върховенството на правото на ЕС и възможните последици от този въпрос върху полския план за възстановяване и устойчивост“, добави той.

Варшава и ЕС са в конфликт заради противоречиви съдебни реформи, въведени от управляващата дясна полска партия „Право и справедливост“.

Конституционният съд на Полша се готви да се произнесе по въпроса дали полската конституция или правото на ЕС имат примат в държавата-членка.

Премиерът Матеуш Моравецки поиска преразглеждането през март след междинно решение на Европейския съд на ЕС срещу част от съдебната реформа, прокарана от ръководеното от него правителство.

Конфликтът възникна, тъй като Европейската комисия е отговорна за изплащането на средствата от фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. ЕК обаче все още не е дала на Полша зелена светлина да получи своите 23 милиарда евро  безвъзмездни средства  и 34 милиарда евро евтини заеми.

Десет държави от ЕС вече са получили пари в ЕС – Италия, Испания, Франция, Гърция, Германия, Португалия, Белгия, Литва, Дания и Люксембург са получили общо почти 49 милиарда евро предварително финансиране за проекти, изброени в националните им планове, след като са получили одобрение от Комисията.

Някои от тях, като Испания, Франция, Гърция или Дания, дори биха могли да получат следващи траншове в брой през следващите месеци, ако покажат на Комисията, че са постигнали договорени етапи и цели в своите реформи и планирани проекти, каза Домбровскис.

България и Нидерландия все още не са представили националните си планове на Комисията заради избори и продължаващи трудности при съставянето на правителство.