Полша, Литва и Латвия ще търсят помощ от НАТО заради мигрантите

Полският министър-председател Матеуш Моравецки по време на среща с войници на полската граница с Беларус в района на Кузница, Източна Полша, 09 ноември 2021 г.   [EPA-EFE/ADAM GUZ / CHANCELLERY OF PRIME MINISTER]

Полша преговаря с Литва и Латвия да поискат консултации по член 4 на НАТО за обсъждане на кризата на полско-белоруската граница, каза полският премиер Матеуш Моравецки в неделя (14 ноември).

НАТО трябва да предприеме „конкретни стъпки“ за разрешаване на мигрантската криза на границата с Беларус, заяви Моравецки.

„Не е достатъчно само да изразим публично загрижеността си. Сега се нуждаем от конкретни стъпки и ангажираност на целия алианс“, добави той.

През уикенда хиляди мигранти стигнаха до Беларус с надеждата да преминат в ЕС, но останаха в капан на границата, където температурите са много ниски. Полската гранична полиция предотврати многобройни опити за нарушаване на граничната ограда.

Граничната зона е в извънредно положение от началото на септември, като в района са разположени хиляди граничари, полиция и войници.

В същото време видеокадри от границата показват, че беларуски войници са заслепявали с лазери и прожектори полските граничари, с цел да могат да разрушат временното заграждение на границата, което Полша издигна, за да спре наплива от мигранти откъм Беларус.

Някои държави в региона предупредиха, че противопоставянето може да ескалира във военен конфликт.

„Обсъждаме с Латвия и особено с Литва дали да задействаме член 4“, каза Моравецки.

„Изглежда, че е необходимо да вземем повече мерки. Не е достатъчно публично да изразим загрижеността си. Сега са необходими конкретни стъпки и ангажираност на целия алианс“, добави той.

Член 4 от правилника на НАТО предвижда започване на консултации по военни въпроси, когато „териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена“.

Този член досега е бил задействан четири пъти, веднъж от Турция по време на войната в Ирак през 2003 г., през юни 2012 г. след свалянето на турски военен самолет от Сирия, през октомври 2012 г. след сирийските атаки срещу Турция и техните контраатаки и през февруари 2020 г., както и след увеличаването на напрежението след офанзивата в Северозападна Сирия.

Латвия, Литва и Полша свикаха среща по член 4 през март 2014 г. в отговор на кризата в Крим, но мярката не беше задействана.

Според източници от НАТО ситуацията със сигурността на техните граници по член 4 на алианса може да бъде обсъдена на следващата им министерска среща в началото на декември.

В понеделник (8 ноември) НАТО предупреди Беларус срещу превръщането на бежанците в оръжие срещу военния алианс.

Наскоро алиансът разшири стратегията си за защита срещу всяка потенциална хибридна атака.

„Няма съмнение, че въпросът е отишъл твърде далеч“, каза Моравецки.

Той подчерта, че лидерите на ЕС ще обсъдят допълнителни санкции срещу Беларус, включително пълно затваряне на границата.

„Вече знаем, че за да спрем беларуския режим, само думите са недостатъчни. Наясно сме, че ще са необходими по-строги санкции“, каза той, като добави, че поддържа връзка с лидерите на ЕС и работи в много тясно сътрудничество с премиерите на Литва и Латвия.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че блокът ще разшири санкциите срещу Беларус, като ще включи авиокомпании и туристически агенции, за които се смята, че участват в транспортирането на мигранти.

Моравецки бе категоричен, че ЕС трябва да финансира изграждането на гранична стена.

В същото време Националният съвет за отбрана на Литва се съгласи за критериите, които биха довели страната да потърси помощ от НАТО за справяне с това, което според нея е „хибридна агресия на Беларус“. Това решение трябва да бъде взето с консенсус между всички страни в съвета.

Националният съвет за отбрана се състои от президента на Литва, министър-председателя, председателя на парламента, министъра на отбраната и началника на армията.

Литовският президент Гитанас Науседа каза във вторник (9 ноември), че все още не вижда нужда да се позовава на член 4 на НАТО за ситуацията на границата с Беларус.

„Член 4 на НАТО определено е крайна мярка и ние го държим в нашия арсенал, в случай че имаме солидни основания да поискаме задействането му“, каза Науседа миналия вторник.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с полския външен министър Збигнев Рау в събота и каза, че действията на Беларус застрашават регионалната сигурност и отвличат вниманието от руските военни действия на границата с Украйна, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Блинкен потвърди подкрепата на САЩ за Полша пред лицето на циничната експлоатация на уязвимите мигранти от режима на Лукашенко“, каза Прайс в изявление в неделя.

„Действията на режима на Лукашенко заплашват сигурността, сеят разделение и имат за цел да отклонят вниманието от дейността на Русия на границата с Украйна“, добави Прайс.

Миналата седмица Блинкен предупреди за движението на руски войски близо до Украйна и предупреди Москва срещу инвазия като превземането на Крим преди седем години.

Руският президент Владимир Путин, ключов поддръжник на лидера на Беларус Александър Лукашенко, каза, че Русия е готова да помогне за разрешаването на кризата, съобщи в неделя РИА Новости.