Полша обвини Беларус, че води „хибридна война“ срещу ЕС

Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска показва тениска с надпис "Просто искам да тичам“ на пресконференция във Варшава, Полша, 5 август 2021 г. Тимановска и съпругът й, който в момента е в Украйна, са получили полски хуманитарни визи . Съобщава се, че тя планира да кандидатства за политическо убежище в Германия или Австрия. [EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA]

Полша обвини Беларус, че пуска все по-голям брой мигранти през границата в отговор  на решението на Варшава тази седмица да даде убежище на беларуската спринтьорка Кристина Тимановска,  която отказа да се върне у дома от Олимпиадата в Токио.

Заместник -министърът на вътрешните работи Мацей Васик заяви в четвъртък (5 август), че Минск „води хибридна война с Европейския съюз с помощта на нелегални имигранти“.

През последните седмици друга съседка на Беларус и членка на ЕС – Литва, съобщи за драстичен скок в броя на нелегалните мигранти, които преминават през беларуската граница. Литовските власти заявиха, че Минск внася мигранти от чужбина и ги изпраща в ЕС. Полша, която също има граница с Беларус, се изправи пред същия проблем.

„Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези имигранти като живо оръжие“, каза Васик пред Telewizja wPolsce.

„През последните дни наблюдаваме увеличение (на мигрантите). Ние го третираме като реакция на предоставянето на убежище на белоруската спринтьорка“, добави той.

Дезертирането в стил „Студената война“ на Тимановска засили напрежението между Запада и Минск в момент, когато ЕС обвини президента Александър Лукашенко, че използва мигранти, за да отвърне на санкциите на ЕС.

Представители на беларуското правителство не бяха открити за коментар.

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини в четвъртък Литва и Полша, че подхранват проблема с мигрантите по границата, като заяви, че Литва иска да вкара мигрантите на територията на Беларус със сила.

Минск през май реши да пусне мигрантите да влязат в Литва в отговор на санкциите на ЕС, след като принуди самолет на компанията Ryanair да кацне на нейната територия, за да арестува опозиционен блогър, който беше на борда.

Тогава Лукашенко заяви, че Беларус няма да се превърне в „място за държане“ на мигранти от Африка и Близкия изток.

От полската гранична полиция заявиха пред Ройтерс, че са задържали група от 71 мигранти на границата с Беларус през нощта срещу четвъртък и друга група от 62-ма, предимно иракчани, в сряда.

Нещо повече, общо 122 нелегални мигранти са били задържани по границата през цялата минала година. Миналия месец бяха засечени 242 мигранти.

Васик каза, че наскоро пристигналите мигранти са предимно от Ирак, но също и от Афганистан.

Вътрешното министерство не отговори веднага на исканията на Ройтерс за коментар.

ЕС извика беларуския пратеник в Брюксел и проведе разговори с иракското правителство по въпроса за нелегалната миграция към блока.

Литовските граничари започнаха да отблъскват новопристигналите на границата си с Беларус, а Брюксел призова Ирак – източникът на много от потенциалните бежанци, да спре полетите до Минск.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел предупреди миналия месец, че страните от блока налагат по-строги санкции, които ще се добавят към тези, които вече удариха  Лукашенко и неговите съюзници.

В същото време рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция в един -единствен ден тази седмица, заяви британското правителство в четвъртък (5 август).

Министерството на вътрешните работи потвърди, че най-малко 482 души са пристигнали в сряда с опасно препълнени надуваеми лодки.

Великобритания обеща 62,7 милиона евро през 2021-2022 г., за да помогне на Франция да спре потока от нелегални мигранти.