Полша обвини Меркел, че говори само с Минск и Москва

Полският премиер Матеуш Моравецки разговаря с германския канцлер Ангела Меркел по време на среща на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 22 октомври 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди в четвъртък (18 ноември) да не се водят преки преговори с Беларус за безпрецедентната мигрантска криза по границата на Полша. Той подчерта,  това би означавало ЕС да приеме режима на Лукашенко за легитимен.

Коментарът на Моравецки говори дойде след като германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона с белоруския президент Александър Лукашенко. Това бе първият  разговор на беларуския президент със западен лидер, откакто той потуши масовите антиправителствени протести миналата година.

Меркел разговаря и с руския президент Владимир Путин за мигрантската криза, при която хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, се опитват да влязат в ЕС от Беларус.

„Трябва да сме наясно с факта, че всякакви преки разговори с Лукашенко го устройват, защото легитимират режима му“, каза Моравецки пред репортери.

Съседна Литва, която има обща граница с Беларус, също предупреди ЕС да не се ангажира пряко с Лукашенко.

„Това е опасен път, защото когато преговаряме с някого, винаги се надяваме, че сме на една и съща вълна че преговаряме на езика на закона“, каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

„Но диктаторите не спазват закона и дори да постигнем споразумение, това не означава, че те ще го изпълнят“, добави той.

Западът обвинява Лукашенко, че примамва мигрантите към полската граница като отмъщение за санкциите на ЕС, които бяха наложени на режима му след потушаването на протестите миналата година.

Лукашенко и основният му съюзник Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха ЕС, че не приема мигрантите, които искат да преминат в Полша.

Членове на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ пък критикуваха действията на Германия, която се опитва да намери решение на мигрантската криза.

Моравецки каза, че е разговарял с Меркел след разговора й с Лукашенко в сряда, като подчерта, че „всякакви сделки, които биха могли да се отнасят до Полша в тази ситуация, не трябва да се договарят без нейно участие“.

„Нищо за нас не трябва да се договаря без нас. Това е ясно и канцлерът го прие“, добави той.

Полският президент Анджей Дуда каза пред репортери в сряда: „Ние сме суверенна държава, която има право да решава за себе си и ние ще отстояваме това право безрезервно“.

Бившият полски премиер и член на „Право и справедливост“ Беата Шидло обвини  Меркел в Туитър, че „говори само с Минск и Москва“.

„Това е поведение напомня за най-лошите моменти в историята, когато страните от Централна Европа бяха третирани като обикновен обект на политическа търговия“, написа Шидло в социалната мрежа.

„Полша не може да се съгласи с поведението на Германия“, добави тя.