Полша отзовава посланика си в Прага заради спора за въглищна мина

Чешките села в близост до открития рудник за лигнитни въглища страдат от недостиг на вода и призоваха Полша да спре добива. [EPA-EFE/Aleksander Kozminski]

Новият посланик на Полша в Прага ще бъде отстранен заради критични коментари в спора за въглищна мина, съобщи полското правителство в четвъртък.

„Премиерът Матеуш Моравецки реши да започне процедурата за отзоваване на полския посланик в Чешката република. Изключително безотговорните изявления за мината „Туров“ са неприемливи“, написа говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер в Туитър.

В интервю за „Дойче Веле“ полският посланик Мирослав Ясински изрази увереност, че ще бъде намерено „приятелско” решение на спора.

Когато обясняваше произхода на спора, той каза, че  той идва от „липса на съпричастност, разбиране и желание за диалог, преди всичко от полска страна“.

През септември 2021 г. Съдът на ЕС нареди на Полша да плаща на Брюксел ежедневна глоба от 500 000 евро за неспазване на решението да затвори въглищната мина срещу която протестира съседна Чехия.

Съдът постанови през май 2020 г. Варшава да спре добива на лигнит — нискокачествени кафяви въглища, в открития рудник „Туров“ след жалба от Прага, че създава трансгранична опасност за околната среда и нарушава правото на ЕС .

Полското правителство обаче отказа да се съобрази, като твърдеше, че решението ще постави енергийната сигурност на страната „в риск“, тъй като мината захранва електроцентрала, осигуряваща около седем процента от произвежданото  електричество.

Германия също се оплака от мината и планираното разширение, което предизвика повишаване на шума и прахта в района.

Държавната компания PGE, която притежава както мината, така и централата, планира да добива въглища в Туров до 2044 г.

Полша разчита на въглища, за да задоволи до 80 процента от енергийните си нужди, но обеща да разработи източници на зелена енергия и да затвори последната си мина до 2049 г., в съответствие с целите за намаляване на емисиите, определени от Европейския съюз.

Чехия твърди, че мината вече е намалила подпочвените води в региона със 100 метра, а се очаква разширяването на дейността ѝ да допринесе за намаление с още 20 метра. В резултат от това понижение почвите са слегнали с 1 метър. В допълнение и във водите на реката, които протича през региона, се наблюдава повишено ниво на сулфати.