Помпео бе принуден да отмени последното си пътуване до Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео. [EPA-EFE / JUSTIN LANE]

Отиващият си американски държавен секретар Майк Помпео отмени пътуването си в Европа в последния момент във вторник (12 януари), след като висши служители от ЕС и външният министър на Люксембург отказаха да се срещнат с него, според европейски дипломати и източници, запознати с темата.

Помпео, близък съюзник на американския президент Доналд Тръмп, беше решил да посети Люксембург, преди да се срещне с лидерите на ЕС и върховния представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел в Брюксел, съобщиха източниците.

Люксембургската визита отпадна, съобщи дипломатически източник, след като служителите там изразиха нежелание да се срещнат с него, а обсъжданията в Брюксел продължаваха до последната минута.

Отмяната на посещение на толкова високопоставен представител на САЩ е безпрецедентен в историята на трансатлантическите отношения.

Люксембургски служител заяви пред Франс прес при условие на анонимност, че посещението е отменено в знак на протест заради коментари на външния министър Жан Аселборн, които определят Тръмп като “престъпник“ заради нападението на Капитолия от неговите поддръжници миналата седмица.

Аселборн описа Тръмп пред RTL Radio като “политически пироман, който трябва да бъде изправен пред съд“.

“Той е пренебрегнал собствената си конституция, съдебни решения и разбира се резултатите от изборите“, коментира Аселборн. Външният министър на Люксембург има репутацията на директен човек.

В обновения график на пътуването си Помпео трябваше да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и белгийския вицепремиер и министър на външните работи Софи Вилмес, се казва в изявление на Държавния департамент в понеделник (11 януари).

Окончателният график на Помпео в Брюксел обаче нямаше да включва срещи с ЕС или публични събития в НАТО.

Говорител от Брюксел потвърди пред EURACTIV, че Помпео не е имал намерение да насрочва срещи нито с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, нито с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, нито с главния дипломат на ЕС Жозеп Борел. Комисията обаче не коментира дали такива срещи са били поискани от страна на САЩ.

Пътуването трябваше да започне след щурма на Капитолия в САЩ миналата сряда от поддръжници на Тръмп, принуждавайки конгресмените, които удостоверяваха победата на избрания президент Джо Байдън, да се скрият. При атаката загинаха петима души.

Столтенберг описа сцените във Вашингтон като “шокиращи” и призова резултатите от изборите да се зачитат, докато много други европейски лидери, включително тези на най-големите американски съюзници като Великобритания, изразиха възмущение от атаката срещу сърцето на американската демокрация.

Посещението в Брюксел имаше за цел да “подчертае трайното значение на трансатлантическото партньорство, да защити постоянния успех на НАТО в опазването на трансатлантическата общност и адаптирането към нови предизвикателства пред сигурността и да потвърди силата на двустранните отношения между САЩ и Белгия“, според изявление до Държавния департамент.

В решение от последната минута във вторник (12 януари) Държавният департамент на САЩ обяви, че всички пътувания, включително пътуването на държавния секретар Майк Помпео до Брюксел, са отменени, тъй като администрацията е заета с дейности по предаване на работата на входящата администрация на Джо Байдън.

“Очакваме скоро план от входящата администрация, идентифициращ длъжностните лица, които ще предадат работата“, се казва в изявлението на Държавния департамент, въпреки че доскоро Помпео не беше склонен да признае недвусмислено победата на Байдън.

“В резултат на това отменяме всички планирани пътувания тази седмица, включително пътуването до Европа“, се казва в съобщението.

Държавният департамент отказа допълнителни коментари за нежеланието на европейците за се срещнат с държавния секретар.

Последното пътуване на Помпео имаше за цел да сложи край на четирите бурни години на американската външна политика.

По време на мандата си Помпео беше приеман хладно в централата на ЕС, заради  решенията на Тръмп Съединените щати да се оттеглят от ядрената сделка с Иран през 2015 г., както и от много други международни организации и споразумения.

Помпео остана лоялен към Тръмп, въпреки оставките на няколко от колегите му в кабинета и призивите да принуди Тръмп да се оттегли заради щурма на Капитолия.

След като Антъни Блинкен беше номиниран от  Байдън за ръководител на Държавния департамент, в очакване на потвърждение от Сената, европейските служители обявиха, че с нетърпение очакват избора на Байдън за посланик на САЩ в ЕС.

“Наистина е невероятно колко много надежда възлагаме на този човек, той или тя ще трябва да проведе много преговори и да успокои и възстанови унищожените при управлението на Тръмп отношения“, сподели дипломатически източник пред EURACTIV.

Първата потенциална поява на Байдън в Брюксел се очаква да бъде в началото на 2021 г. (може би през март). Той беше официално поканен да присъства на срещата на върха на НАТО от Столтенберг, а ЕС побърза да му предложи да присъства на едно от заседанията на Европейския съвет през пролетта.