Португалия за първи път с бюджетен излишък от близо половин век

За първи път, откакто страната се върна към демокрацията през 1974 г., португалският парламент имаше шанс да приеме бюджет с излишък. [EPA/ CHRISTIAN HARTMANN]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН. За първи път след завръщането на страната към демокрация през 1974 г., в петък (10 януари) португалският парламент има шанс да одобри излишък в държавния бюджет.

Въпреки че има само 108 депутати в 230-местния парламент, социалистическото правителство разчита на другите леви партии да се въздържат, както и на партията People-Animals-Nature, PAN (Хора-животни-природа), за да прокарат предложението за бюджета през първото от общо трите гласувания.

След четири години управление с левицата – Португалската комунистическа партия (PCP), Левият блок (BE) и Екологичната партияЗелените” (ENP) – правителството начело с премиера Антонио Коста беше принудено да преговаря с бившите си парламентарни партньори, за да гарантира, че предложението за бюджета ще мине.

Засега, макар и критични към предложението на правителството, и по-специално към планирания му 0,2% бюджетен излишък, левицата, “Зелените” и PAN заявиха, че ще се въздържат при гласуването в петък, призовавайки социалистите да бъдат по-активни по време на обсъждането на бюджета. Междувременно, консервативните и крайнодесни партии на Португалия (дясноцентриската Социалдемократична партия, десните Народна партия и Либерална инициатива и крайнодясната “Чега”) разкритикуваха предложението за бюджета, заявявайки, че то ще увеличи данъчната тежест.

Прочетете цялата статия на José Pedro Santos от Lusa.pt (на английски и португалски).

///

ПАРИЖ

Съвета на Европа критикува корупцията във Франция. Във Франция продължават да съществуват “сиви зони” в борбата с корупцията, предупреди в четвъртък (9 януари) Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа. ГРЕКО призова правителството да увеличи прозрачността около президентската институция и да предостави повече власт и средства на новосъздадената национална финансова прокуратура.

Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БЕРЛИН

Алтернатива за Германия”, глобена за приемане на незаконни дарения по време на кампания. Крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” (AfD) може да бъде глобена общо почти 270 000 евро за приемането на незаконни дарения по време на кампания, постанови Берлинският административен съд в четвъртък (9 януари). Установено е, че швейцарска пиар агенция е предоставила безплатна реклама на председателя на партията Йорг Мьотен за предизборната му кампания по време на парламентарните избори през 2016 г. в Баден-Вюртемберг. Стойността на услугите възлиза на 90 000 евро. Въпреки че думите му не убедиха съда, Мьотен се защити с неопитността си, както и с убеждението, че управляващият директор на агенцията, негов познат, само е направил някакви плакати.

Междувременно, канцлерът Ангела Меркел се отправя към Москва, за да се срещне с Владимир Путин.

Прочетете повече от Sarah Lawton от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

Новият министър по европейските въпроси с ласкаво изказване за Франция. След като австрийските “Зелени” се присъединиха към Австрийската народна партия (ÖVP) на канцлера Курц, сформиращ втората си коалиция, новият министър по европейските въпроси Каролине Едщадлер (ÖVP) посети френския си колега Амели де Моншалин в Париж в четвъртък (9 януари).

Philipp Grüll от EURACTIV Германия проследява защо Австрия изглежда развива по-тесни връзки с Франция (жокер: разширяването на ЕС).

///

ЛОНДОН

Край на Еразъм. Академици реагираха гневно, след като депутатите на Острова потвърдиха, че Обединеното кралство няма да се стреми да запази достъпа до студентската обменна програма “Еразъм”, след като напусне ЕС на 31 януари.

Докато финализираха законопроекта за оттегляне от ЕС в четвъртък (9 януари), който се очаква да бъде приет следващата седмица, депутатите отхвърлиха клауза, която щеше да наложи на правителството да преговоря за продължаване на пълноправното членство в “Еразъм” след Брекзит. “Това е избор, който ограничава бъдещето на младите хора; избор да бъдат лишени от възможности един от най-лошите резултати от Брекзит”, написа в Туитър Таня Бюелман, професор в университета Нортумбрия. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

БРЮКСЕЛ

Изтичане на информация. 229 дни след началото на преговорите за формиране на белгийско правителство, посредниците в преговорите за коалиция Йоахим Коенс, CD&V (Християндемократи и фламандци) и Жорж-Луи Буше, MR (Реформистко движение) потушават последиците от изтичането на информация от конфиденциален документ в 20 страници за напредъка на преговорите между 10-те страни. Той разкри, че левите политики като минимална пенсия от 1500 евро и закриването на стари атомни електроцентрали, са били премахнати. Това бе посрещнато с доза загриженост от прогресивните сили. В понеделник двамата посредници в преговорите трябва да предадат на краля окончателния си доклад.  (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ХЕЛЗИНКИ

Модернизиране на противовъздушната отбрана. До 26 февруари над Финландия ще летят най-добрите изтребители. Страната е решила да модернизира противовъздушната си отбрана и да замени дългогодишните си самолети AGM-64 Hornet с изтребители от ново поколение.

Pekka Vanttinen от EURACTIV със сведения за новите изстребители.

///

ДЪБЛИН

Партийни дискусии. Ирландският премиер Лео Варадкар и лидерът на републиканската партия Fianna Fáil Майкъл Мартин проведоха “конструктивни” разговори на фона на спекулации за датата на следващите ирландски избори.

Прочетете повече за възможната дата на изборите в статията на Самюел Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Изпратеният в затвора каталунски евродепутат без възможност да заседава в Страсбург. Върховният съд на Испания отказа да пусне от затвора каталунския евродепутат Ориол Жункерас, което означава, че той няма да може да заседава в Европейския парламент следващата седмица. Решението, което ще бъде “взето под внимание” от Европейския парламент, противоречи на решението на Съда на ЕС, с което се признава правото на имунитет на Жункерас като избран член на ЕП. (Beatriz Rios | EURACTIV.com)

///

АТИНА

5G не е само въпрос на технология. Гърция ще изчака доклада на Европейската комисия, преди да вземе решението си по технологичните въпроси, свързани с развитието на 5G мрежата в страната, заяви министърът на цифровите технологии Кириакос Пиеракакис пред EURACTIV Гърция. Въпросът с 5G мрежата не е чисто технологичен. “Това е въпрос в областта на националната сигурност и защитата на критичната инфраструктура на страната”, отбеляза той.

Пиеракакис говори с EURACTIV Гърция след посещението на гръцкия премиер във Вашингтон. Прочетете повече.

///

РИМ

Изследователи без държавна подкрепа. В язвителна статия за всекидневника “Кориере дела Сера” италиански университетски професор атакува грантовете на Европейския съвет за научни изследвания (ERC), главната европейска програма, финансираща високи научни постижения и пионерски изследвания. Становището предизвика спор сред изследователите, като разпали дебат за настоящото лошо финансиране на научните изследвания в Италия. Предава Gerardo Fortuna.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Лайчак става пратеник на ЕС за Западните Балкани, твърдят слухове. Според непотвърдена информация, словашкият външен министър и дипломат от кариерата Мирослав Лайчак е кандидат да стане първият специален пратеник на ЕС за Западните Балкани. Длъжността трябва да бъде създадена от Европейската комисия в координация с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Като министър на външните работи два мандата Лайчак беше специален представител на ЕС в Босна и Херцеговина между 2006-2009 г. и за кратко работи в ЕСВД. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

БУДАПЕЩА

Орбан ще напусне Европейската народна партия, ако групата не се промени. “Интересуваме се от бъдещата ЕНП”, но ще напуснем политическото семейство, ако “то не може да се промени”, заяви премиерът Виктор Орбан на международна пресконференция.

Какво каза той за Доналд Тръмп, обаче? Прочетете повече от Vlagyiszlav Makszimov (EURACTIV.com) и Željko Trkanjec (EURACTIV.hr).

///

ПРАГА

Европейската комисия иска връщане на земеделски субсидии. Въз основа на одит, извършен през 2017 г., Европейската комисия иска Чехия да върне 46 милиона евро селскостопански субсидии, тъй като земеделските стопани не са получавали своите вноски след въвеждането на системата “активен земеделски производител”, съобщи iROZHLAS.cz.

Министерството на земеделието на страната не се съгласи с решението и окончателната сума и обяви, че ще поиска помирителна процедура. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

ВАРШАВА

Вън от Ирак? След удара на САЩ, който уби иранския висш генерал Солеймани и последвалите събития в Ирак, призоваващи за “сдържаност и деескалация на конфликта”, Полша все още изглежда не е взела решение дали да изтегли войските си от страната.

Прочетете повече от Łukasz Gadzała от EURACTIV Полша.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Безработицата рязко спада. С намаление от 4,8% на 3,7% между ноември 2018 г. и същия месец на 2019 г. България е претърпяла един от най-големите спадове на безработицата сред страните-членки на ЕС. Страната се изравни с Гърция, която отбеляза най-голямо понижение (от 18,8% на 16,8% между септември 2018 г. и същия период на 2019 г.). Но какво сочат данните за младежката безработица?

Според Евростат, нивото на младежката безработица в Чехия (5.2%), Германия (5.9%) и България (7.0%) са с най-ниските нива в Европа за ноември. (Dnevnik.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Намалява търговията с европейските държави членки. Въпреки че износът на Словения отбеляза 4% ръст през ноември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., търговията със страните-членки на ЕС е намаляла през юни, август и октомври 2019 г., съобщи статистическата служба на страната. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Една малка, но издръжлива нация. “Искам да уважаваме многообразието, да бъдем единни в него, една малка, но издръжлива, силна и уравновесена нация. По този начин, дъх след дъх, усмивка след усмивка, събитие след събитие, бавно, но непрекъснато да вървим към по-добри резултати и по-голямо удовлетворение за хората, живеещи в Хърватия”, написа във Фейсбук избраният президент Зоран Миланович (Прогресивен алианс на социалисти и демократи). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

95 членове на ООН не признават Косово. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в четвъртък (9 януари), че с 95 държави, които не признават Косово и пет колебаещи се, всяко решение на Общото събрание на ООН по въпроса е обречено на провал. (EURACTIV.rs)

///

ПОДГОРИЦА

Разбит е най-големият канал за трафик на хора. Черногорската полиция съобщава, че с помощта на Интерпол и Европол е разбит най-големият канал за трафик на хора, действал на Балканите. Полицията арестува осем души, заподозрени в организиране на престъпна група, която държала в робство над 90 тайвански граждани в Черна гора за кибер измами. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

САРАЕВО

Додик с коментар за интеграцията между Република Сръбска и Сърбия. Милорад Додик, сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина, заяви, че бъдещето на сръбското формирование в Босна и Херцеговина Република Сръбска е в “интеграция със Сърбия” и че този процес не може да бъде спрян.

Прочетете повече от Željko Trkanjec от EURACTIV Хърватия.