Португалия отхвърля „опасното“ предложение на ЕК за минимална заплата

The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com [EPA / ANTONIO PEDRO SANTOS]

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Представители на работодателите и синдикатите отхвърлят минималната работна заплата в ЕС. Три от четирите конфедерации на работодателите в Португалия и CGTP, най-голямата профсъюзна федерация, отхвърлиха идеята Европейската комисия да участва в определянето на минимална заплата във всяка страна на ЕС. Изявлението дойде, след като на 14 януари Европейската комисия обяви, че ще започне консултации със социалните партньори, за да гарантира, че всички работници в ЕС са справедливо заплатени. (Денис Фернандес, Lusa.pt) Прочетете цялата статия тук.

///

БЕРЛИН

„Алтернатива за Германия“ призовава за съперник в Тюрингия. Седмица след като социалдемократите (SPD), „Зелените“ и Левицата (Die Linke) се споразумяха за коалиция (15 януари), дясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) обяви, че ще обяви свой кандидат в изборите за министър-председател в Тюрингия в началото на февруари, който да се изправи срещу настоящия министър-председател Бодо Рамелов (Левица).

Защо AfD иска да се изправи срещу министър-председателя на Тюрингия? Прочетете повече от Сара Лоутън  от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

Кибератаката срещу външното министерство продължава, информация за извършителя не се предоставя. Външният министър Александър Шаленберг потвърди в сряда (22 януари), че кибератаката срещу външното министерство, за която беше съобщено за първи път на 3 януари, все още продължава.

Има ли информация за извършителя? Може ли самоличността му да бъде потвърдена? Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Противници на проектозакона за насаждане на омраза онлайн. Във Франция на второ четене се разглежда законопроектът за речта на омразата в Интернет. Той ще принуди платформите на социалните медии да премахват обидното съдържание в рамките на 24 часа, като в противен случай може да бъдат  глобени до 1,25 млн. евро. Въпреки че има за цел да направи големите технологични компании по-социално отговорни, този текст от проекта ще даде на социалните медии свободата да определят какво е онлайн съдържание, сеещо омраза, което породи въпроси относно свободата на словото и неспазване на европейското законодателство. (EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Военни патрули. Военните патрули, поставени преди пет години по улиците на Брюксел и други градове в отговор на нарастващата терористична заплаха, са стрували над 200 милиона евро на белгийската държава до момента, сочат официални данни. Военните призоваха повече войници да бъдат командировани в чужбина, като например във военноморската мисия в протока Хормуз, а не по улиците на Белгия. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

СТОКХОЛМ

Ядрената енергетика разделя парламента. В сряда следобед шведският парламент отхвърли със 174 срещу 173 гласа предложението да се задължи държавната енергийна компания Vattenfall AB да спре затварянето на два ядрени реактора, Ringhals 1 и 2.

Това беше победа за правителството, ръководено от социалдемократите и „Зелените“, но какво ще е влиянието на вота на практика? Прочетете повече от Pekka Vänttinen от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

На финалната права. Обединеното кралство е „на финалната права на Брекзит“, заяви премиерът Борис Джонсън пред депутатите в сряда (22 януари), след като парламентът прие законодателство за прилагане на споразумението за оттегляне от ЕС.

Не е изненадващо, че доминираната от консерваторите Камара на общините отхвърли всяка поправка, внесена в законопроекта от Камарата на лордовете миналата седмица, включително промени в правата на гражданите, в правомощията на съдилищата в Обединеното кралство да се отклоняват от правото на ЕС и в правомощията на регионалните органи в Обединеното кралство.

Сега законопроектът следва да бъде одобрен от Европейския парламент, дебатът и гласуването са насрочени за 29 януари. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Телевизионен дебат. Лидерът на консервативната Fine Gael Лео Варадкар и колегата му от либералната Fianna Fáil Майкъл Мартин участваха в първия дебат преди изборите в Ирландия през февруари 2020 г. Темите за строителството на жилища, здравеопазването, престъпността и Брекзит доминираха. Лидерите бяха разпитани и за намеренията си да формират коалиции за съставянето на правителство. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испания, отворена за дискусии за реформа в Наказателния си кодекс. В усилие, благоприятно на каталунския лидер за независимост Ориол Жункерас, понастоящем в затвора, и на обвиняемия Карлес Пучдемон, испанското правителство заяви, че е готово да обсъди реформа в Наказателния кодекс. Основната цел е актуализиране на наказателните санкции в случаите на противодържавна дейност и подклаждане на бунт. Прочетете повече от EURACTIV.es.

///

РИМ

Салвини дразни Тунис. Подстрекаван от привържениците си, десният лидер Матео Салвини беше заснет в покрайнините на Болоня да звъни по домофона на предполагаем тунизийски дилър, чието фамилно име и домашен адрес се чуват ясно, и да го пита дали се занимава с контрабанда на наркотици. Прочетете повече от Джерардо Фортуна от EURACTIV.

///

АТИНА

Жителите на острови срещу миграцията. Дни след като заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас се срещна с гръцкото правителство, жителите на северните Егейски острови протестираха в сряда (22 януари) срещу отрицателното въздействие на миграционната криза върху техните общности. Протестът се очаква да продължи в четвъртък (23 януари) със затваряне на общинските служби и стачки, обявени от много регионални търговски профсъюзи.

Прочетете повече за ситуацията с мигрантите на гръцките острови от Теодор Карауланис от EURACTIV Гърция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Грета се среща с миньори. Грета Тунберг направи обиколка в Полша и посети завод за въглища в Белхатов, където се срещна с миньори в богатата на въглища провинция Сласк. Заснети от екип на BBC, миньорите ѝ показаха как изглежда мината отвътре и обясниха, че не са против промените, но диалог е необходим. Националният съюз на миньорите обаче се оплака, че „контактът с Тунберг е пример за глупост и нанася вреда на Полша“.(Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

БРАТИСЛАВА

Фолксваген преустановява производството в Словакия, поради спад в глобалните продажби. В необичаен ход след триседмична производствена пауза, Фолксваген частично и временно ще преустанови работата на производствените линии в завода си в Словакия. Как немският производител на автомобили оправда действията си? Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

ПРАГА

Сливания на министерства. След като министърът на транспорта Владимир Кремлик беше официално освободен от поста си вчера (22 януари), след безуспешно управление на голям търг за новата електронна винетна система, премиерът Андрей Бабиш обяви, че транспортното министерство ще се слее с министерството на търговията и промишлеността, което означава, че неговият министър Карел Хавличек ще ръководи и двете министерства. Според източници, включително такива близки до правителството, чешкият премиер не е успял да намери достатъчно способни хора, които да ръководят министерството и е бил принуден да импровизира. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

150 милиарда евро за въглеродно-неутрална Унгария до 2050 г. В представяне на правителствените стратегии за енергийна и климатична защита пред парламента министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович заяви, че на Унгария ще са необходими 150 милиарда евро, за да направи икономиката си въглеродно-неутрална до 2050 г., като по този начин отговори на изискванията на ЕС за климатичен неутралитет. Най-големите замърсители, а не европейските субсидии или данъкоплатци, трябва да платят сметката, добави министърът (финансовият министър Михали Варга заяви същото на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) във вторник (21 януари). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Назначаването на председател на сената е противоконституционно. Конституционният съд на Румъния постанови в сряда (22 януари), че назначаването на бившия външен министър Теодор Мелешкану за председател на сената на 10 септември 2019 г. противоречи на Конституцията. Но защо? Прочетете повече от EURACTIV Румъния.

///

СОФИЯ

600 евро за кариера в България. Висшистите, готови да започнат кариера в България, могат да получат социално подпомагане на стойност 600 евро от април. Уловката? Трябва да са живели поне 6 месеца в чужбина, преди да кандидатстват по програмата.

Красен Николов от EURACTIV България разказва за новата програма.

Други новини – Състоянието на демокрацията в България не се е подобрило от 2017г. насам, според индекса на Economist Intelligence Unit за 2019 г.

Прочетете повече в Дневник, партньор на EURACTIV България.

///

ЛЮБЛЯНА

„Готови сме за операция „София“. Външният министър Миро Церар похвали плановете за преструктуриране на морската мисия на ЕС на либийското крайбрежие, операция „София“, за да бъде по-ефективна в контрола на спазването на оръжейното ембарго, както по море, така и във въздуха. Все още не е ясно доколко и как Словения ще сътрудничи, но правителството ще вземе решение кога техническите и други условия ще станат официални. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Сърбите искат членство в ЕС. Повече от половината сърби биха гласували за присъединяване към ЕС, заяви Министерството на европейската интеграция. Според неговото проучване 54% от населението биха гласували за членство в ЕС, а 24% биха гласували „против“, посочи министърът на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, демонстрирайки продължаващата подкрепа на страната за членство в ЕС. (EURACTIV.rs)

///

ЗАГРЕБ

Пореден скандал с невярно декларирани имоти. Комисията за конфликт на интереси в страната ще разгледа декларациите за имущество на министъра на здравеопазването Милан Куюнджич от управляващия Хърватски демократичен съюз (ХДС), след съобщения в медиите, твърдящи, че е занижил грубо стойността на къща, закупена в Загреб.

Какво има да каже министърът в отговор на тези твърдения и какво ще значи това за партията му ХДС, като се имат предвид наближаващите вътрешнопартийните избори? Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

Други новини – банковите такси за трансгранични плащания в евро ще бъдат намалени. Депутатите приветстваха намаляването на таксите за трансгранични плащания в евро в страната, предложени от изменения в Закона за прилагане на регламентите на Европейския съюз относно платежните операции. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

***