Португалия спира вноса на боклук от други страни

[Renato Martinho / Shutterstock]

Португалия, която привлича огромно количество боклук от други европейски държави заради ниските си такси за управление на отпадъците, спря вноса на боклук до края на 2020 г. Целта е да бъде защитен капацитетът на местните депа, обяви правителството в събота (16 май).

“Целта на това решение е да осигури достатъчен капацитет в съоръженията за преработка на отпадъци за боклука от страната”, обясни правителството в изявление. То допълва, че страната вече е блокирала 246 000 т боклук от началото на годината и няма да се приема нов внос.

Португалия таксува 11 евро за обработка на тон боклук. Цената е доста по-ниска от средната за Европа, която е 80 евро.

Заради пандемията се наблюдава увеличение на пластмасовите отпадъци в много страни – от защитната екипировка на медицинските работници като престилки и ръкавици до кутиите за доставки за храна.

Предстои Лисабон да преразгледа законите си за депата и управлението на отпадъците това лято, тъй като целите за намаляване на отпадъците и рециклирането стават по-трудни за постигане поради пандемията.

Португалия вече ограничи рециклирането заради коронавируса поради опасения, че има риск за здравето на работниците, които влизат в контакт със замърсени пластмасови отпадъци.

Около 330 000 тона чужд боклук, включително отпадъци, съдържащи опасни вещества, са пристигнали от други страни през 2018 г., съобщи правителствената агенция по околна среда APA. 110 000 тона се озоваха в 11-те депа в страната, оторизирани да приемат боклук от чужбина.

Досега Португалия съобщава за 28 810 случая на коронавирус и 1203 смъртни случая.