Португалското председателство: Германия се справи блестящо, ние също ще сме на ниво

Премиерът на Португалия Антониу Коща говори пред медиите пред Европейската комисия в Брюксел, Белгия на 15 октомври 2020 г. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

След година, белязана от пандемията, португалското председателство ще се стреми да изпълни общоевропейския план за ваксинация и националните планове за възстановяване и устойчивост, написа Антониу Коща.

Антониу Коща е министър-председател на Португалия. Португалското председателство на Европейския съюз започва в петък. Текстът на премиера е написан ексклузивно за EURACTIV.com. 

Пандемията COVID-19 е най-голямото предизвикателство за европейските общества след Втората световна война. Това  се превърна в определящ момент за европейския проект. Още в началото на кризата беше ясно, че само с общ европейски отговор можем да преодолеем първо здравната ситуация, а след това и драматичните икономически и социални последици.

Предизвикателството беше огромно, но Европа изпълни плановете си за действие, като започна от подкрепа на здравеопазването.

Всъщност за първи път в историята на Европейския съюз станахме свидетели на тясна и информирана координация по здравните въпроси под ръководството на Европейската комисия. Тя организира съвместните поръчки на ваксините, които ще позволят на всички европейски граждани да бъдат имунизирани. Важно е и активното участие на Европа в международните усилия за гарантиране на достъп до ваксината на гражданите на развиващите се страни, по-специално от Африка.

Европейският съюз оправда очакванията на икономическия и социалния фронт, като Европейската централна банка, Европейската комисия, Еврогрупата и Европейската инвестиционна банка предприеха бързи действия, за да реагират на извънредната ситуация.

И все пак от самото начало беше ясно, че това е безпрецедентна криза, причинена от  външен шок, и че ще изисква безпрецедентен отговор, който не може да бъде ограничен до мобилизиране на съществуващите инструменти. Трябваше да отидем по-далеч, да подкрепим съвместно и стабилно възстановяването на икономиките на всички държави-членки, в противен случай единният пазар и европейският проект можеше да рухнат.

Европейската комисия представи амбициозен пакет в размер на 1,8 трилиона евро, разпределен в 7-годишна многогодишна финансова рамка от 1,074 трилиона евро и 750 милиарда евро фонд за възстановяване, финансиран чрез обща емисия на дълга, гарантирана от увеличението на собствените ресурси . Това иновативно предложение беше одобрено през юли по време на първия Европейски съвет на германското председателство.  След интензивни преговори с Европейския парламент пакетът получи окончателно одобрение на последния Европейски съвет на това председателство на 10 декември.

Никога преди Европейският съюз не се е оказал толкова необходим. Никога преди това не е бил толкова близо до своите граждани, отговаряйки на техните най-големи страхове и  очаквания.

Със споразумението, постигнато от германското председателство за дългогодишния бюджет и плана за възстановяване, вече разполагаме с правната рамка и финансовите средства за съвместна стабилна европейска реакция, която ще позволи на всички държави-членки да гарантират възстановяването на своите икономики. С едновременното стартиране на ваксинацията във всички държави-членки постепенно ще можем да върнем нормалния си живот.

По този начин Германия се справи отлично със своето председателство и предаде щафетата на Португалия.

Следващият етап няма да бъде по-малко взискателен. Сега е време да се доставят и да се въведат създадените нови инструменти: общоевропейски план за ваксинация и национални планове за възстановяване и устойчивост.

Португалското председателство ще се съсредоточи върху три основни приоритета. Първият е икономическото и социално възстановяване, което ще бъде ръководено от зеления и цифров преход, двигателите за растеж и повече и по-добри работни места. Вторият е развитието на социалния стълб на ЕС, който ще създаде солидна основа за увереност, че  никой няма да бъде изоставен. Трето, трябва да укрепим стратегическата автономия на Европейския съюз, който е отворен за света.

Три етапа ще дадат конкретен израз на тези приоритети: одобряването на националните планове за възстановяване, заедно със Закона за климата и Пакета за цифрови услуги; социалната среща на върха, която ще срещне социалните партньори, гражданското общество и институциите с общ ангажимент за социалния стълб; срещата на върха ЕС-Индия.

Мотото на германското председателство беше “Заедно за възстановяването на Европа“. Девизът на португалското председателство сигнализира за преминаване към следващия етап, характеризиращ и материализиращ това възстановяване: “Време е за постигане на справедливо, зелено, цифрово възстановяване“.

Чрез постигане на резултати ние гарантираме доверието на гражданите в европейския проект, показвайки, че само динамичният вътрешен пазар може да укрепи нашите малки и средни предприятия и да създаде повече и по-добри работни места. Ще гарантираме, че инвестираме в умения, иновации, социална защита, която ни позволява да ръководим климата и цифровите преходи, без да оставяме никого назад. Ще засилим  стратегическата ни автономия, без да се страхуваме да се отворим към света, където искаме да бъдем глобални участници.

Следователно е време да постигнем всичко заедно, като общност от ценности и споделен просперитет.