Португалското председателство на ЕС с фокус върху отношенията с Индия

Марселу Рибелу ди Соуза и Нареднда Моди [EPA / HARISH TYAGI] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Отношенията с Индия ще бъдат ключови за португалското председателство на ЕС. Отношенията между ЕС и Индия ще бъдат централна тема в следващото португалско председателство на ЕС, заяви президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соуза след среща с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи. Президентът добави, че среща на върха между ЕС и Индия ще се проведе “в идните месеци”, а отношенията между Индия и блока ще се “задълбочат” по време на председателството на страната му в ЕС, което започва през първата половина на 2021 г. Прочетете повече от Инес Лима от Lusa.pt.

Прочетете повече за отношенията между ЕС и Индия тук.

///

Португалското правителство е в последния етап на привеждане на вътрешното си право в съответствие с европейската директива за борба с прането на пари, заяви финансовото министерство пред Lusa в петък (14 февруари). Миналата седмица Европейската комисия призова Португалия и още седем други държави членки да транспонират ефективно европейското законодателство за борба с прането на пари, като посочиха, че последните скандали в страната правят необходимостта от строги правила още по-належаща. (Alexandra Noronha и André Campos, Lusa.pt)

///

БЕРЛИН

Щайнмайер в Мюнхен. По време на встъпителната си реч на конференцията за сигурност в Мюнхен германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се изказа остро срещу Вашингтон, Москва и Пекин, обвинявайки ги, че подкопават глобалния ред и разпалват недоверие сред държавите. Щайнмайер изрази загриженост във връзка със завръщането на „конкуренцията между великите сили”, която може да доведе до ядрен конфликт. Освен това Щайнмайер изрази убеждението си, че Германия трябва да харчи повече за европейска отбрана.

Изненадващо твърдият тон бележи възможна нова страница в германската външна политика и засилване на ролята на ЕС в международната сигурност на фона на обтегнатите отношения със САЩ. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете и анализа на Александра Брзозовски:  Steinmeier in Munich: US, China, Russia undermine global order, trust.

///

ПАРИЖ

Промени в правителството. В неделя (16 февруари) Оливие Веран от партията „Република напред!” на президента Еманюел Макрон бе обявен за новия министър на здравеопазването след решението на Анйес Бюзен да се кандидатира за кмет на Париж. Прочетете повече за изборите в столицата от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

Консултациите започват отново. 267 дни след началото на формирането на белгийското федерално правителство, кралят отново ще започне консултации с всичките десет партийни лидера в понеделник, след като в петък коалиционният информатор Кун Генс (Християндемократи и фламандци) подаде оставка заради липсата на напредък в преговорите. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Курц в подкрепа на международния дигитален данък. По време на конференцията по сигурност в Мюнхен канцлерът Себастиан Курц заяви пред изпълнителния директор на Фейсбук Марк Цукърбърг, че големите европейски технологични компании трябва да имат справедлив принос в данъчното облагане. Той посочи, че Австрия вече е въвела дигитален данък и потвърди, че ще продължи да подкрепя решение на ниво ЕС или ниво ОИСР.

Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ХЕЛЗИНКИ

Финландско председателство със скромен бюджет. Финландия успя да организира ротационното си шестмесечно председателство на Съвета на ЕС миналата година с едва две трети от бюджета, използвайки едва 55 милиона от отпуснатите 81,3 милиона евро. Разходите за ЕС не винаги са бездънната яма, както често е описвана от популистите. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Разговорите за бъдещите търговски и политически отношения между ЕС и Обединеното кралство започват в началото на март. Министърът на външните работи на Франция  Жан-Ив Льо Дриан каза, че преговорите ще бъдат също толкова горчиви, колкото и досегашния процес по Брекзит. Изказвайки се на конференцията по сигурността в Мюнхен, Льо Дриан прогнозира, че двете страни ще се „разкъсат взаимно”, в стремежа си да извоюват преимущества при преговорите. (Бенджамин Фокс, EURACTIV)

///

ДЪБЛИН

Ирландски паспорти. Около 60 британски служителя, работещи в Европейската комисия, са получили ирландски паспорт, за да могат да продължат работата си в Брюксел. Прочетете повече от Самюел Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Без промени в управляващата коалиция. Премиерът на Италия Джузепе Конте отхвърли спекулациите за намерението си да замени “Италия Вива” на Матео Ренци и да състави нова управляваща коалиция. Слуховете за преструктуриране на правителството започнаха да циркулират след среща между Конте и президента Серджо Матарела в събота (15 февруари). (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Гръцките банки ще пуснат на пазара над 7 милиарда евро облигации. От март гръцките банки ще могат да пуснат от 7 до 8 милиарда евро облигации на пазара, когато според всички индикации таванът, определен от Европейската централна банка за покупка на гръцки държавни дългосрочни облигации от гръцки банки, бъде вдигнат. Прочетете повече от Атинско-македонската информационна агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Върховенство на закона. Обвързването на европейското финансиране със зачитането на общите ценности на блока, на фона на липсата на отговорност у политиците е основателно, заяви словашкият президент Зузана Чапутова на конференцията за сигурност в Мюнхен, като добави, че ЕС се гради на ценности и разчита на лидерите си да ги отстояват.

„Трябва да осъзнаем, че по отношение на околната среда и върховенството на закона, действията ни сега ще засегнат поколенията в бъдеще”, добави тя. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ВАРШАВА

Начало на кампанията. Действащият президент Анджей Дуда откри президентската си кампания с подкрепата на премиера Матеуш Моравецки и лидера на “Право и справедливост“ Ярослав Качински. По време на откриването липсваха конкретни политически предложения, а се обсъдиха теми за единството и необходимостта от национална солидарност. Съперниците на Дуда – Малгожата Кидава-Блонска и Владислав Косиняк-Камиш ще открият кампаниите си след две седмици. В последните проучвания на общественото мнение Дуда печели 41%, а Кидава-Блонска – 24% от гласовете. В балотажа Дуда има малка преднина пред Кидава-Блонска, Косиняк-Камиш и независимия кандидат Шимон Холовня. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Транспониране на европейски директиви. Според правителствен доклад шест директиви на ЕС, включително спорната директива за притежаване на огнестрелно оръжие, които трябваше да бъдат приети до средата на януари, все още не са транспонирани в чешкото национално законодателство. В сравнение с други страни-членки на ЕС, Чехия бавно напредва в привеждането на вътрешното си право в съответствие с това на ЕС. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Тежки времена за икономиката. В неделя (16 февруари) премиерът Виктор Орбан заяви, че Унгария ще намали данъците върху труда и тези за малките фирми, предупреждавайки за трудни времена пред икономиката на страната, съобщава Ройтерс.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЛЮБЛЯНА

Ефекти от Брекзит. Ако в Обединеното кралство бъде въведен митнически и граничен контрол, вследствие на Брекзит, потокът и ефективността на товарния трафик може да спадне с 30%, заяви Петер Пишек, собственик на Pišek & HSF Logistics и ръководител на транспортната секция в Словенската занаятчийска камара, пише вестник Дело. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

ЗАГРЕБ

Посещение на руския външен министър през април. Руският външен министър Сергей Лавров ще посети Загреб в края на април. В подготовката на посещението си министърът на въшните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман заяви, че Русия е партньор, с който си струва да се говори, и е “в наш интерес да знаем какви са позициите на Русия.” (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

СОФИЯ

Синдикати срещу Европейския зелен пакт. КНСБ и КТ “Подкрепа” са готови да започнат протести срещу Европейския зелен пакт. Въпреки че не са против екологизирането на икономиката, те не са съгласни с интензивността на процеса и сроковете, в който той се планира.

Прочетете повече от Красен Николов от EURACTIV България.

///

БЕЛГРАД

Сърбия и Косово подписват споразумения за железопътна връзка и магистрала. На 14 февруари в Мунк представители на Сърбия и Косово подписаха споразумения, свързани с възстановяване на железопътната връзка и изграждането на магистралата Белград-Прищина. “Това е от изключително значение за сърбите, живеещи в Грачаница, Косовско Поморавле и Сириничка Жупа”, заяви сръбският президент Александър Вучич в профила си в Инстаграм (EURACTIV.rs)

///

ПОДГОРИЦА

Нова методология. Черногорското правителство внимателно ще разгледа прилагането на новата методология за разширяването на ЕС – имаща за цел да засили връзките със страните от Западните Балкани – за да реши дали преговорите за присъединяване ще продължат според съществуващите или според новите правила, съобщи главният преговарящ на Черна гора пред ЕС, Александър Дрлевич. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***