Португалското председателство: Сертификатът за ваксинация ще ни върне нормалността

Европейската комисия обяви, че ще представи по-късно този месец законодателно предложение за създаване на дигитален пропуск, който да позволи на гражданите на ЕС да пътуват отново по време на пандемията. [Shutterstock/Robert Avgustin]

Предложението за въвеждане на ваксинационен сертификат за целия ЕС, което трябва да бъде представено този месец от Европейската комисия, ще позволи “възобновяване на нормалността“ в ежедневието на европейските граждани при най-добрите възможни условия, заяви министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо.

В понеделник Европейската комисия обяви, че ще представи по-късно този месец законодателно предложение за създаване на дигитален пропуск, който да позволи на гражданите на ЕС да пътуват отново по време на пандемията.

“Днес повече от всякога се нуждаем от общ подход към безопасното движение на нашите граждани“, каза Темидо по време на пресконференция след виртуална среща на министрите на здравеопазването в ЕС.

Темидо обясни, че в документа ще се посочва  ваксинационният статус на гражданите.

“Сертификатът може да се позовава и на друга важна информация, например, че лицето вече е преминало тест за COVID-19 или вече е преболедувало“.

Предложението ще бъде официално представено от изпълнителната власт на ЕС на 17 март, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

“Наясно сме с огромните усилия и жертви, които хората на Европа правят в момента. Знаем, че те носят огромна тежест на плещите си и искаме да го облекчим, като организираме отварянето на Европейския съюз по сигурен начин “, добави Схинас.

Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес, заяви, че ЕС очаква увеличение на производството на ваксини срещу COVID-19 през следващите седмици, както и за оценка от еврорегулатора на други препарати.

“Към днешна дата са приложени 33 милиона дози и поне 11 милиона европейци вече са ваксинирани“, каза тя.

Кириакидес подчерта, че изпълнителната власт на ЕС работи “за установяване на контакти с компании, за да се опита да увеличи капацитета на ваксините“.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник за “цифров зелен пропуск” в реч пред германски депутати. Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани.