Посланикът на САЩ в Босна и Херцеговина разкритикува правителството

Председателят на президиума на БиХ Милорад Додик разговаря с новоназначения посланик на САЩ, Ерик Джордж Нелсън, 19 февруари 2019 г. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

Посланикът на Съединените щати в Босна и Херцеговина, Ерик Нелсън, написа в своя блог, че „САЩ остават приятел на страната и твърдо подкрепят нейната териториална цялост и суверенитет“, но същевременно предприемат атака срещу управлението на политиците в страната заради липса на внимание към нуждите на гражданите.

„Решителни сме в подкрепата си на основните очаквания на гражданите на тази страна. Те искат да могат да се прехранват, да отглеждат деца в среда на взаимно уважение и да избират лидери, които отговарят на техните нужди, вместо да им ограбват надеждата“, пише Нелсън.

„Всички средства, които незаконно влизат в джоба на политик, лишават от обучение  деца, лишават гражданите от подобряване на инфраструктурата или осигуряване на по-висок стандарт“, добави той.

„Всеки ден гражданите усещат ефектите от недалновидното управление на средствата, а не виждат желание за създаването на функционираща държава, която подкрепя всички тях“, каза той.

„Вместо да вършат работата, необходима за създаване на работни места и икономически растеж, изкореняване на корупцията, прекратяване на дискриминацията и осигуряване на по-свободни и справедливи избори, политиците се стремят да отвлекат вниманието и да се откажат от собствената си отговорност“, продължи той.

„Те правят това, като предизвикват страх и разделение, напомнящи на 90-те години, период, в който никой не иска да се върне“, заключи Нелсън.

Според различни проучвания 60% от доходите в държавата отиват за администрацията, заради което повечето хора в страната живеят в бедност.

Върховният представител на ЕС за външната политика – Жозеп Борел, по време на посещението си в Сараево миналата, каза че все още няма условия страната да получи статут на кандидат член на ЕС, защото трябва да изпълни още 14 условия от доклада на Европейската комисия.