Посланик Митрофанова сравни нахлуването в Украйна с Освободителната война

Стопкадър от речта на посланик Елеонора Митрофанова.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова сравни Освободителната война с инвазията на Русия в Украйна. Дипломатът направи това в поздравителното си обръщение по случай Деня на освобождението на България от османско иго.

„Руско-турската Освободителна война отеква и днес. Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население“, казва Митрофанова в поздравлението, разпространено чрез Фейсбук страницата на мисията.

В сряда двама руски дипломати в София бяха обявени за персона нон грата и получиха 48 часа да напуснат България. Говорителят на кабинета Лена Бориславова и Министерството на външните работи съобщиха, че посланик Митрофанова е била привикана във външно министерство, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Посланичката обаче отказа да се яви. Вместо нея нотите са връчени на заместника й Филип Воскресенский.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас заради шпионския скандал, за който прокуратурата съобщи по-рано. По делото е обвинен български генерал от запаса, който според обвинението е шпионирал в полза на Русия от 2016 г. насам.

Русия смята експулсирането на двама дипломати от България за откровена провокация и си запазва правото да предприеме ответни мерки, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

С втората нота Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. „Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, каза Димитров. „Евроантлантически подлоги“ е само един от изразите, употребен по адрес на България в официалната Фейсбук страница на посолството. Ден след нотата тази публикация от 28 февруари е все още на страницата на мисията.

 

 

 

 

 

„В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна с незамъглен от антируската пропаганда поглед. В момента в Украйна се провежда специална военна операция по демилитаризация и денацификация на престъпното киевско управление, което от 2014 г. води война със собствения си народ. Ще допълня, че в своята история Русия никога не е започвала войни – тя ги завършваше“, казва Митрофанова в речта си, цитирана от БГНЕС.

Москва: Гоненето на дипломатите е откровена провокация

„Руската федерация смята решението на България да експулсира двама руски дипломати за откровена провокация и си запазва правото на ответни мерки“, се казва в изявлението на външното министерство.

„Смятаме, че тази стъпка, предприета от официална София в навечерието на свещената за общата ни история дата – годишнината от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. – е просто откровена провокация. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни действия“, каза на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея София не е предоставила никаква понятна обосновка или доказателство за неправомерните действия на руските дипломати.

„В местните медии вече има много пропаганден шум. Съдейки по факта, че поредната акция срещу руски дипломати в България беше синхронизирана с подобни неприятелски прояви в някои други страни, става дума за безпрецедентна и безпардонна кампания на Запад за очерняне на страната ни“, каза тя.