Посланиците от ЕС питат Заев за спора с България

Заев с посланиците. [Правителство на Северна Македония.]

Ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки на ЕС в Северна Македония, водени от посланика на ЕС в Скопие Дейвид Гиър са питали премиера Зоран Заев за това как ще бъдат решени отворените въпроси с България, заради които не бе постигнат консенсус за старта на преговорите за членство в ЕС на страната.

Това се е случило по време на редовната годишна среща с посланиците, съобщи пресслужбата на македонското правителство.

На срещата е било изтъкнато единното мнение, че процесът трябва да продължи възможно по-скоро и да завърши със старт на преговори на страната с ЕС. Премиерът Заев е подчертал, че за Скопие е важно да продължи диалога с България в духа на взаимно уважение и чрез реализацията на Договора за приятелство чрез по-интензивно сътрудничество в различни сектори. Членството на Северна Македония в ЕС няма алтернатива, повторил Заев.

Но е категоричен, че “оставаме твърдо решени да не водим преговори по определени въпрос, които са “червена линия” – македонската идентичност и македонския език”.

Той е информирал посланиците за актуалните и най-важни дейности в интеграционния процес на страната.

Посланиците са информирани за течащите в момента реформи, особено в областта на правосъдието, борбата с корупцията и публичната администрация.

По време на разговорите Заев приветствал подкрепата на Португалия, която сега председателства ЕС, за старт на преговорите.

Премиерът благодарил за подкрепата на Брюксел за участието на страните от Западните Балкани в доставката на ваксини срещу коронавируса.