Последната свободна медия в Унгария търси помощ от Европа

Основаното през 1999 г. онлайн издание беше последната по-голяма медия, която притесняваше правителството. [Ройтерс]

Европейската федерация на журналистите призова лидерите на ЕС да вземат отношение по последните събития в Унгария, свързани с операция на управляващите и на икономически кръгове зад тях за заглушаване на последните останали критични журналистически гласове и за налагането на пълен контрол над медиите в Унгария, пише в. “Сега”.

Най-голямото журналистическо сдружение на Стария континент поиска още ЕС да защити свободата на словото в Унгария от постоянните атаки на властта. Със становището си ЕФЖ приветства и протестите на унгарските граждани в защита на последната независима медия от премиера Виктор Орбан и от приближени до него бизнесмени –  информационното онлайн издание Index.hu.

Медията е много популярна в Унгария и се радва на сериозно влияние в обществото. “Няма съмнение, че основните граждански права вече не са гарантирани в Унгария. Премахването на медийния плурализъм вече не дава достъп на гражданите до независима и проверена информация. Европейският съюз не може да остане пасивен пред тази тревожна тенденция”, пише президентът на ЕФЖ Мьогенс Блишер Бьорегор.

“ЕФЖ е напълно солидарна с работещите в Index.hu. Горди сме с тяхната реакция. Призоваваме ЕК и държавите-членки на ЕС да започнат разследване на медийната собственост и унищожаването на медийния плурализъм в Унгария. Крайно време е да предприемем действия”, добавя генералният секретар на организацията Рикардо Гутереш.

До реакциите се стигна, след като в петък собственикът на фирмата, която контролира рекламите в Index.hu – бизнесменът Миклош Васили, уволни главния редактор Шабош Дул. Самият Васили придоби контрола над изданието по-рано тази година. За него е известно, че е изключително близък до премиера Орбан и до управляващата партия “Фидес”. Васили вече има немалка роля в превръщането на водещи унгарски медии в пропагандни средства на “Фидес”. Той притежава от известно време проправителствената телевизия TV2 и има ключова роля в превръщането на водещия сайт Origo в рупор на Орбан.

Според изявление на Ласло Бодолай, президент на борда на Index.hu, след смяната на собствеността главният редактор Дул се е оказал неспособен да овладее вътрешното напрежение в екипа, породено от този факт, и че хаосът е довел до спад в приходите на медията. Самият Дул обаче предупреди още през юни, че Index.hu е “под такъв външен натиск, който може би означава края на нашата редакция такава, каквато я познаваме”. Той съобщи на журналистите, че собствениците смятат да ги уволнят и да разчитат на договори като фрий ланс.

В изявлението на собствениците на Index.hu по повод уволнението на Дул се твърди, че то не представлява опасност за политическата независимост на сайта. Думите обаче не се посрещат с никакво доверие и вече над 70 редактори, репортери и служители на изданието подадоха оставки, обвинявайки правителството, че води целенасочена политика за унищожаването или овладяването на Index.hu.

След отстраняването на Дул хиляди унгарци организираха протестно шествие из улиците на Будапеща в защита на свободата на словото. Междувременно напусналите Index.hu журналисти направиха своя страница във “Фейсбук” и обявиха, че това ще е мястото, откъдето те ще общуват с аудиторията и ще е информират за бъдещите си действия. За около 24 часа профилът привлече близо 185 000 последователи. Преди часове напусналите Index.hu призоваха съмишлениците си още да не правят дарения в тяхна подкрепа. “Все още не можем да ги приемем от юридическа, финансово или друга гледна точка, а след като стигнем дотам, бихме искали да започнем работата по такъв начин, че да дава на вас и на нас гаранция за отчетността”, се казва в призива.

През последното десетилетие бизнесмени от кръга на националистическия и консервативен премиер Виктор Орбан постепенно поеха контрола над независимите медии на Унгария, коментира Би Би Си в информация за овладяването на Index.hu. Унгария е на 89-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на печата на “Репортери без граници”, припомня агенцията. През декември м.г. доклад на няколко организации, включително свързани с ЕК, показа как от 2010 г. досега унгарското правителство систематично премахва медийната независимост, свободата на словото и плурализма, изопачава медийния пазар и разделя журналистическата общност в страната, като така постига безпрецедентна степен на медиен контрол в държава-членка на ЕС.