Последният валс

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изнася реч по повод 30-тата годишнина от разпадането на Съветския съюз и неговото значение за бъдещето на Русия и Европа в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 13 декември 2021 г. Пленарна сесия на Европейския парламент продължава от 13 до 16 декември 2021 г. EPA-EFE/JULIEN WARNAND [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

„Танцът на слоновете“, както вече го описахме, отваря пътя на Роберта Мецола от ЕНП към председателското място в Европейския парламент за втората половина на мандата, до европейските избори през 2024 г. Действащият председател на ЕП Давид Сасоли (Социалисти&Демократи) се оттегли от надпреварата, защото не искал да разделя проевропейските сили в ЕП заради собствената си съдба.

„Не мога да допусна това“, туитна той. Истината може и да е друга. В случай, че евродепутатите бъдат изправени пред избор между Сасоли и Мецола, ЕНП вероятно ще надделее. Предполагаме, че ако прогнозите бяха благоприятни за С&Д, разделянето на проевропейските сили няма да бъде особен проблем за тях.

Няма да обсъждаме достойнствата или недостатъците на Роберта Мецола, която се очертава като бъдещ победител. Добре е жена от малка европейската страна да получи тази висока позиция, най-общо казано. В Малта това ще доведе до укрепване на нейната Националистическа партия преди изборите през 2022 г. В по-големите държави подобни европейски номинации имат значително по-малко влияние върху вътрешната политика.

Но тезата ни е друга. Смятаме, че разпределението на топ позициите в ЕС става все по-несправедливо и че системата за подбор е далеч не е убедителна. Най-вече изборите за шеф на Европарламента чрез разделяне на мандата между двете големи групи трябва да остане в миналото. Нека това е последният валс!

В лицето на Мецола ЕНП ще получи още една топ позиция в момент, когато влиянието й в Европа намалява. В Европейския съвет страните от ЕС са представени от своите министър-председатели или държавни глави, според техните конституции. Но тежестта на ЕНП никога не е бил толкова малка през последните години – след последните национални избори само 8 лидери са свързани с ЕНП, срещу 7 от Партията на европейските социалисти, и също 7 от „Обнови Европа“ (Освен това трима държавни или правителствени ръководители са независими или необвързани с политическо семейство, какъвто е случая с Кирил Петков, Орбан е под карантина от ЕНП, докато управляващата партия на Полша е от семейстото на консерваторите ЕКР.)

Балансът е по удивителен начин още по-неблагоприятен за ЕНП, ако се вземе предвид населението на страните. В такава статистика лидерите, свързани с ПЕС, управляват в държави, където живеят 36% от европейсците, либералите – 25%, а ЕНП – само 11%. Проучванията на общественото мнение показват, че ако европейските избори се проведат днес, ЕНП ще бъде на второ място след ПЕС.

Разбира се, много неща ще се променят до септември 2024 г. С Мецола начело на Европарламента, ЕНП очевидно ще бъде свръхпредставена на челните позиции в ЕС. Номинацията на Давид Сасоли беше именно противовес на тенденцията на дясноцентристите да заемат твърде много важни европейски постове.

Освен това практиката за разделяне на 4-годишния председателски мандат в Европейския парламент между ЕНП и С&Д/ПЕС изглежда несправедлива спрямо други групи, по-специално АЛДЕ/Обнови Европа.

Всъщност, големият брой европейски лидери, свързани с АЛДЕ/Oбнови Европа, не отговаря на тяхната обща европейска политическа тежест, а е по-скоро следствие от естествената способност на центристите да играят балансираща роля в коалиционните правителства. Но най-същественото е, че за разлика от националните лидери, лидерите на ЕС се назначават в резултат на договаряне.

Евроскептиците използват този наратив, за да твърдят, че ЕС е недемократичен и по същество е чисто бюрократична конструкция. За съжаление това схващане важи и за Европейския парламент, където евродепутати биват избирани, а президентът също се назначава след гласуване. Конференцията за бъдещето на Европа е точното място в точното време за обсъждане на повдигнатите въпроси.

Европа се нуждае от разпознаваеми лидери. Мецола и Сасоли може да са свестни политици, но честно казано, кой по дяволите ще помни имената им?