Последният предизборен дебат в Германия сближи Шолц и Бербок

Предизборният дебат в неделя беше последният преди изборите на 26 септември.

Кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц и Аналена Бербок от Зелените застанаха заедно срещу консервативния кандидат Армин Лашет по повечето теми по време на третия и последен телевизионен предизборен дебат в Германия. А политиката на ЕС отново не присъства в разговора.

Дебатът, излъчен в неделя (19 септември), една седмица преди изборите, „имаше за цел да помогне на нерешилите гласоподаватели да получат повече яснота“, обясняват организаторите. В последните проучвания 40% от хората планират да гласуват, но все още не знаят за кого.

В момента социалдемократите (SPD) са начело в допитванията, следвани от консерваторите на Ангела Меркел (ХДС), които паднаха до историческо дъно, а Зелените са на трето място.

„Ако разбирам правилно, г-жа Бербок и партията й и моята партия правят идентични предложения“, каза Шолц по време на обсъждането на темата за икономическото неравенство.

Всъщност и двамата кандидати призоваха да вдигнат данъците за хората с високи доходи, докато консервативният кандидат Армин Лашет се противопостави на това. Според него увеличаването на данъците би възпрепятствало усилията на малките компании да се възстановят от спада, причинен от пандемията.

И по други въпроси също изглежда, че Бербок и Шолц се чувстват уютно един с друг. И двамата обещаха да повишат минималната работна заплата, а след това се обединиха, за да отхвърлят контрааргумента на Лашет, според когото профсъюзите трябва да договарят заплатите.

„Г-н Лашет, това е разликата между нас. Аз не го правя, защото в момента сме в предизборна компания. От години настоявам да това“, каза Шолц. И добави, че „става въпрос за достойнството на гражданите. Това обаче може би ни отличава по този въпрос“.

По отношение на цифровизацията и двамата искат да задължат доставчиците на далекосъобщения да осигурят цялостно широколентово покритие дори в селските райони.

Експресно проучване, проведено малко след събитието, обяви Шолц за победител, като 42% от хората го намират за по-убедителен от тримата кандидати. Доста изоставащи, Лашет и Бербок, са видени като победители само от около една четвърт от зрителите. Така за трети път от три дебата Шолц заема водеща позиция в експресните социологически проучвания.

Коалиционно съвпадение

Хармонията, демонстрирана между Зелените и социалдемократите, може би е била израз на коалиционни предпочитания. „Не крия, че бих предпочел да съставя правителство със Зелените“, призна Шолц, въпреки че заяви, че е отворен за различни варианти на коалиция.

Според сегашните социологически проучвания, двустранна „червено-зелена“ коалиция няма да има парламентарно мнозинство. За да управляват заедно, социалдемократите и зелените ще имат нужда от трети партньор. Най-вероятно изборът ще бъде между крайнолявата „Ди Линке“ и ориентираната в подкрепа на бизнеса либерална формация FDP.

Продължавайки стратегията, която следва, откакто Шолц поведе в допитванията, Лашет се възползва от възможността да се изправи срещу лявото („червено-червено-зелено“) правителство на социалдемократите, Зелените и „Ди Линке“.

„Тези избори са кръстопът между“ червено-червено-зелено „и центристко правителство“, каза той, подчертавайки, че Зелените и социалдемократите имат значително програмно припокриване с „крайно лявата партия“ „Ди Линке“.

Според настоящите проучвания биха били възможни и други коалиции извън съюз, включващ както социалдемократите, така и Зелените. Като например ХДС, FDP и зелените или ХДС, FDP и социалдемократите.

По време на дебата обаче нито Шолц, нито Бербок показаха голямо желание за коалиция с консерваторите. „Мисля, че след 16 години много избиратели биха искали ХДС най-накрая отново да отиде в опозиция“, каза Шолц. Бербок също направи подобни забележки.

Борба с изменението на климата и тероризма

По своята основна тема, политиката в областта на климата, обаче, Бербок се опита да посочи разликите между себе си и Шолц, опитвайки се да представи уникалността на Зелените. „Следващото правителство трябва да бъде климатично правителство“, каза тя и допълни, че Зелените са единствената партия, готова за това.

Междувременно „двамата господа от голямата коалиция“ показаха, че не са готови да направят необходимото, добави тя, като подчерта, че и Лашет, и Шолц са се съгласили да се придържат към договореното от настоящото правителство прекратяване на употребата на въглища през 2038 г.

Дебатът относно политиката в областта на климата беше също един от малкото случаи, в които Европейският съюз можеше да бъде споменат дори и от време на време, тъй като нито един от въпросите на двамата модератори не беше по теми от ЕС или външната политика. След като Лашет се обяви против забраната на двигателите с вътрешно горене, аргументирайки, че политическите забрани възпрепятстват иновациите, Бербок опонира, че „дори“ неговата колежка от партията Урсула фон дер Лайен е предложила отпадането им в целия ЕС.

Второ кратко споменаване на Съюза дойде от Лашет, когато той говори за вътрешната сигурност, въпрос, въпрос, който напоследък бе възроден в дневния му ред. „Като канцлер бих направил борбата с тероризма и укрепването на вътрешната сигурност приоритет“, каза той и добави, че ще сътрудничи тясно както с европейските партньори, така и с Г-7.

Кандидатите също получиха възможност сами да задават въпроси, която и Лашет, и Бербок използваха, за да попитат настоящия финансов министър Шолц дали е направил достатъчно срещу прането на пари. Шолц отвърна, че по време на управлението си е увеличил капацитета за борба с прането на пари, включително и с използването на изкуствен интелект.