Правителството бори кризата и с бързи кредити до 1500 лв.

Пореден извънреден брифинг на правителството. Този път за представяне на мерките за преодоляване на икономическата криза, породена от пандемията. [Правителствена пресслужба]

Държавата е готова да отпуска необезпечени безлихвени заеми в размер до 1500 лева за всички работници, които са в неплатен отпуск заради извънредното положение. Тази мярка се комбинира с изплащане на 60% от заплатите по трудов договор за служители на фирми, които са били принудени да затворят временно бизнеса си заради разпореждането на здравното министерство.

Правителството оценява първата част от спасителния пакет за българската икономика на общо 4.5 милиарда лева. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че тези  пари няма да бъдат достатъчни.

Във вторник той говори дълго за мерките на българското правителство. Борисов обясни, че “щабът (за борба с COVID-19) се справя отлично, перфектно”, а България не може да изхаби веднага “цялата си мазнинка“, натрупана в предходните години.

Под “мазнинка“ Борисов имам предвид фискалния резерв, който е в размер на около 10 милиарда лева. Отделно България има огромни възможности да емитира външен дълг с много ниски лихви, защото държавният дълг на страната е един от най-ниските в света.

Допълнителните икономически мерки за борба с последиците от коронавируса, които днес съобщихме, предвиждат: мобилизираме 4,5 млрд. лв. ресурс в помощ на икономиката; капитализираме Българската банка за развитие с 500 млн. лв.; отделяме 500 млн. лв. за увеличените разходи за системата на МВР, МЗ и МО; насочваме 200 млн. лв. за отпускането на безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора в неплатен отпуск; заделяме 1 млрд. лв., за да поемем 60% от възнагражденията на застрашени от съкращаване работници; отлагаме плащането на някои данъци до 30 юни.Мерките ни не са закъснели дори с един ден, световните лидери ни дават за пример. Основните ни цели сега са две – да запазим здравето на възрастните хора и работата на българските граждани. Всеки един човек, който в тази ситуацията продължава да ходи на работа, е герой. Благодарение на неговия труд икономиката ни я има. Затова и призовавам работодателите да запазят служителите си, защото с тяхна помощ икономиката ни отново ще тръгне нагоре, когато тази криза отмине.

Geplaatst door Boyko Borissov op Dinsdag 24 maart 2020

Премиерът отказва да използва целия потенциал на държавата, защото “няма учен, който да каже колко дълго ще продължи кризата, нито пък институт, който да каже, че ще има ваксина”.

Бързите заеми ще се отпускат от търговските банки, а държавата ще предоставя обезпеченията за тях пред държавната Българска банка за развитие (ББР). Цената на тази мярка е около 200 милиона лева. С други 500 млн. лв. ББР ще предостави гаранции на търговските банки за облекчаване на условията по заеми на обща стойност 2 млрд. лв.

За периода на извънредното положение лихвите за просрочие по кредитите са отменени. Заемите не могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, не могат да се образуват изпълнителни дела, запори и продажби на имущество до 13 април, включително от частните съдебни изпълнители и НАП.

За плащането на 60% от трудовите договори на работниците на най-засегнатите фирми са предвидени малко на 1 млрд. лв. Половин милиард са допълнителните разходи за министерствата, които ще имат най-много работа по време на извънредното положение  – министерствата на здравеопазването, отбраната и МВР.

Около 600 млн. лв. ще струва отлагането с три месеца на срока за деклариране и плащане на данък печалба от фирмите.