Борисов лично намали ДДС за кръчми, хотели и книги, но не и за основни храни

След срещата на премиера Борисов с представители на туристическия бранш се разбра, че ДДС за сектора става 9% от догодина. [МС]

Данък добавена стойност (ДДС) става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма. Това бе обявено във вторник сутринта след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Решението за това е лично на Борисов, но през деня той на няколко пъти коригираше позицията си. Първоначално правителството съобщи, че намалява и ДДС за храни от първа необходимост от 1 януари 2021 г., Около 40 минути по-късно бе разпространено второ съобщение, че за храните няма да има по-нисък данък.

В края на деня Борисов обяви, че свалянето на ДДС за ресторантите и хотелите влиза в сила още през тази година, но намалението може да е временно. За да минимизира политическите щети, премиерът каза, че ще намали на 9% и ДДС за книгите. Това понижение ще е за постоянно.

“Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората. И едното е храна, и другото – духовна”, обясни премиерът.

През последните 11 години диференцираното намаляване на ставките по ДДС за отделни сектори и стоки беше абсолютна червена линия за управлението на ГЕРБ. Неведнъж партията е отхвърляла предложения за намаляване на данъка за храните от първа необходимост и лекарствата. Аргументът винаги е бил, че ако се намали ДДС за една стока или сектор от икономиката, ще има лавина от искания и от другите сектори.

Сега премиерът Борисов подчертава, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. “Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце”, каза премиерът.

Според него понижаването на ДДС означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло. “В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи”, допълни Борисов.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие с участието на експерти от туристическия сектор, съобщи още правителството. Дискутирано е и отпадането на изискването за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Договорените промени ще бъдат внесени още днес в парламента от ГЕРБ. С тях би трябвало да се уточни и кои са храните от първа необходимост.

Който не е съгласен, да подава оставка

По-късно Борисов обяви, че решението за намаляването на ДДС за ресторантите и хотелите е политическо.

“Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка”, каза Борисов. Той напомни, че негова е отговорността за партията и представянето й на избори. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов (Обединени) коментира, че тази мярка ще е временна, а ако не даде необходимя ефект, ще бъде премахната.

Преди ден БСП  искаше намаляване на ДДС ставката за храни и лекарства до 9%, но управляващите не подкрепиха предложението.