Правителството на Словакия се разклати заради покупката на руската ваксина

Първата партида ваксини Спутник V пристигна в Словакия в понеделник следобед. Словакия ще стане втората държава от ЕС, която ще използва руската ваксина, която до момента не е регистрирана от Европейската агенция по лекарствата (EMA). [EPA-EFE / CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Словакия е изправена пред политическа криза, след като две коалиционни партии обсъдиха напускане на управляващата коалиция заради закупуването на два милиона дози от руската ваксина, договорени от премиера Игор Матович.

Първата партида ваксини “Спутник V” пристигна в Словакия в понеделник следобед. Словакия ще стане втората държава от ЕС, която ще използва руската ваксина, която до момента не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Председателят на партията “Za Ľudí” (“За хората”), Вероника Ремишова публично изрази несъгласието си с присъствието и пресконференцията на Матович при доставката на руските ваксини, докарани на борда на военния самолет “Спартан”.

“Не само аз, но и няколко членa на нашата партия са възмутени и разочаровани”, каза Ремишова и добави, че това е “абсолютно неподходящo и недостойно”.

Партията трябва да обсъди ситуацията в коалицията и да решение дали да напусне или да остане в правителството, подчерта тя.

Ремишова многократно обвинява Матович в лошо управление на пандемията и открито настоява за оставката на министъра на здравеопазването Марек Крайчи. Словакия регистрира най-високата смъртност от коронавирус на глава от населението през последните седмици.

Министърът на икономиката и председател на “Партията на свободата и солидарността “(SaS) Ричард Сулик също разкритикува закупуването на руските ваксини и не изключи възможността за напускане на коалицията. “В момента всички възможности са налице”, обяви той.

Ако младшите коалиционни партньори напуснат коалицията, правителството на Матович ще загуби мнозинството си в словашкия парламент, което най-вероятно ще доведе до предсрочни избори.

Премиерът обаче отхвърли критиките, коментирайки, че не вижда закупуването на руската ваксина като проблем. “Направих го, защото така прецених и не мисля, че съм прекрачил границата”, каза Матович и добави, че “Партията на свободата и солидарността” и “За хората” нямат причина да напускат коалицията.