Правителството оцеля при вота на недоверие

Премиерът не беше в парламента по време на гласуването на вота. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие към правителството внесен от БСП заради корупцията.

За свалянето на третия кабинет на Бойко Борисов гласуваха 102 депутати – единствено депутатите от БСП и ДПС. Никой от ДПС не се изказа по време на обсъжданията на вота в парламента в понеделник.

Против предложението на БСП гласуваха 124 депутати от ГЕРБ и коалиционния им партньор “Обединени патриоти”. От “Воля” се въздържаха.

Борисов, който не беше в залата за дебатите заради участието си в Европейския съвет в Брюксел, не дойде и за гласуването. “Днес премиерът е в България, но отново го няма”, обяви Филип Попов от левица и настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да го покани в зала.

“Премиерът вчера отсъстваше не по негово желание, за защото участва в Европейския съвет, където договори 29 млрд. евро за България. Днес, въпреки голямото му желание да присъства тук, не може, защото все още пътува”, отговори му Караянчева.

Двете извънредни заседания на Народното събрание се проведоха на фона на нестихващите антиправителствени протести, на които граждани от две седмици настояват за оставка на целия кабинет и за оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев.

“Да мразиш е лесно, да управляваш държава е трудно”, обърна се към опозицията депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Това е пети вот на недоверие срещу този кабинет на Борисов и втори заради корупцията. Миналата седмица, след заседание на коалиционния съвет, Борисов обеща голям ремонт на правителството след вота на недоверие.

 

Валери Симеонов: На протеста са ултраси, лузъри и студенти за селфита

“Tези протестиращи не могат да бъдат определящи като анализ на общественото мнение. Хората, които работят, създават икономика, произвеждат, които имат собствен бизнес, аз не ги виждам сред тези протести”, обяви преди това пред БНТ лидерът на НФСБ, част от “Обединени патриоти” Валери Симеонов.

“На протестите виждам няколко групи. На първо място това са партийните групички – леви, десни, всякакви. Другата група са хората, които се управляват от Дубай – ултраси с наркотици по джобовете. Третата група са недоволни от живота си или т. нар. лузъри (looser) – хора, които търсят виновник за своите неудачи в личния живот. Четвъртата група са студентите, които са дошли в България, защото университетите на Запад са затворени. Искат да покажат някаква политическа активност, да си направят няколко селфита и да ги пратят на техните колеги. Айде като се върнат от Европа, тогава да се бъркат в политиката и да определят бъдещето на държавата”, коментира още Симеонов.