Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Данаил Кирилов [Велко Ангелов/"Дневник"]

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Това съобщи правителствената пресслужба. Мотиви не се споменават.

Ако оставката бъде приета, това ще е пета смяна в кабинета на Бойко Борисов от началото на антиправителствените протести преди близо 50 дни.

На 23 юли от министерските постовете бяха свалени Владислав Горанов, Емил Караниколов, Николина Ангелкова и Младен Маринов.

Кирилов не е министър от началото на този кабинет на Борисов. Той прие поста след оставката на Цецка Цачева, която напусна заради скандала „Апартаментгейт“.

Той се закани да се оттегли от поста, ако ЕК не свали наблюдението върху България до края на мандата на комисията „Юнкер“, но не изпълни заканата си.

В последните дни срещу него имаше много критики заради проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ. След като във Фейсбук Кирилов нарече Христо Иванов Спондж Боб и се подигра на акцията му в парк „Росенец“, Борисов му забрани да пише в социалните мрежи.

Пореден анимационен герой изхвърча, за да остане Семейството. И не, не Флинстоун, а Борисов-Гешев-Пеевски. Докато те не се разкарат, нищо не се е променило. Оставка!

Geplaatst door Hristo Ivanov op Woensdag 26 augustus 2020

В понеделник, след Националното съвещание на прокуратурата, чийто гост беше, Кирилов отрече да е обиден на Борисов заради наложената забрана. Каза, че съжалява само, че не е успял да развие тезата си за Спондж Боб във втори и трети пост в социалната мрежа.

„Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а е от точно тези протестиращи колеги“, каза министърът. „На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл, а аз един път нарекох колега политик Спондж Боб и виждате каква истерична и честолюбива реакция“, възмути се още той и разказа, че същите, които му се ядосват, му изпращат покани за приятелство във Фейсбук.

Кирилов обясни още, че има списък с 250 души, които го наричат Барни Ръбъл. След това във Фейсбук беше създадена „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл“. Тя бързо събра над 18 000 члена.