Преговорите за бюджета са в задънена улица

Очаква се председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли да повдигне въпроса за дългосрочния бюджет на ЕС по време на срещата на върха на ЕС в четвъртък. [EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR / POOL]

Европейският парламент и Съветът не постигнаха никакъв напредък в преговорите за бюджета и се обвиниха взаимно, че са представили подвеждащи цифри за допълнителните средства, поискани за дългосрочния бюджет на ЕС.

Парламентът и Съветът – представителите на националните правителства,  водят трудни преговори за финализиране на подробностите относно многогодишната финансова рамка  за седемгодишния бюджет на ЕС на обща стойност 1 074 трилиона евро за 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Двата бюджета бяха договорени от лидерите на ЕС през юли.

Парламентът настоява за увеличаване на обема на многогодишната финансова рамка, след като лидерите намалиха средствата за програмата Еразъм, иновациите и подсилването на здравните системи.

Парламентът официално поиска във вторник още 39 милиарда евро към приетия бюджет, за да се финансират 15 ключови програми. Според тяхното предложение 22 милиарда евро ще бъдат “свежи пари“, включително 13 милиарда евро за погасяването на плащането на лихви, докато останалите ще са за покриването на разходите, намалени през юли.

Освен това евродепутатите предложиха да се намерят 17 милиарда евро за допълване на бюджета, като използват маржовете за спешни случаи чрез приходи от глоби, които ЕС ще наложи върху компаниите.

Парламентът постави под въпрос тези оценки

Евродепутатът Маргарида Маркис (Социалисти&Демократи, Португалия), член на преговорния екип на Парламента, заяви пред EURACTIV.com, че “не искаме повече пари от Съвета, затова ни е трудно да преговаряме“.

Тя припомни, че плащанията на лихви, по-голямата част от исканите нови пари, ще бъдат покрити от новите данъци, които ЕС възнамерява да приеме през следващите години.

След срещата главният преговарящ на Парламента, белгийският евродепутат Йохан ван Овертвелдт, определи като “погрешно представяне“ от страна на Съвета цифрите от бюджета.

“Нашите конструктивни данни или не са били прочетени, или умишлено са представени погрешно“, заяви ван Овертвелд в изявление.

Дипломат от ЕС заяви пред EURACTIV, че “Парламентът не е оценил, че Съветът е прегледал техните данни“ по време на разговорите.

Съветът смята, че Парламентът трябва да изясни дали неговият приоритет е допълване на бюджета по програми, покриване на лихвените плащания на фонда за възстановяване или увеличаване на тавана на разходите.

Проблемът е, че  почти всички страни отказаха идеята да доставят свежи пари за дългосрочния бюджет. Според дипломатически източници само една или две държави-членки с обявили, че може да предоставят допълнителни средства.

Германия, която е председател на Съвета през този семестър, предложи да отдели още 9 милиарда евро за 15-те приоритета, отбелязани от Парламента в рамките на съществуващия таван.

Противопоставянето на новите финансови вноски идва не само от “пестеливите държави” като Нидерландия, но и от държави-членки, които в миналото са подкрепяли амбициозен бюджет на ЕС, като Испания.

Испански дипломат заяви, че споразумението на лидерите на ЕС през юли е безпрецедентно, като се има предвид, че неговата мощ достига 1,8 трилиона евро, включително фондът за възстановяване.

Освен това Испания се опасява, че преразглеждането на тавана на дългосрочния бюджет ще забави допълнително от средствата за възстановяване, което трябва да бъдат получени от държавите членки до средата на на 2021 г.

Испания, една от най-засегнатите страни от пандемията, ще бъде вторият по големина бенефициент на фонда за възстановяване след Италия със 140 милиарда евро.

Преговорите се усложняват допълнително, тъй като от страните се изисква  да спазват  върховенството на закона, за да получат средствата от ЕС. Това е концепция, срещу която страни като Унгария и Полша яростно се противопоставят.

Въпреки че не е на дневен ред, преговорите за бюджета вероятно ще започнат по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 15-16 октомври.

“Ако председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли повдигне въпроса в четвъртък, тогава може чрез дискусия да изясним няколко неща, като например допълнителните разходи”, каза дипломат от ЕС, но подчерта, че правителствата не са склонни да плащат по-голяма вноска в бюджета.

Нарастващият брой нови случаи на COVID в Европа също усложнява преговорите. Преговарящите не насрочиха ново заседание, тъй като Парламентът все още не знае дали ще заседава в Страсбург следващата седмица.