Преговорите между “Фидес“ и “Право и справедливост“ подсказват излизане на унгарците от ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с управляващата полска партия “Право и справедливост“ във вторник на фона на нарастващите спекулации, че “Фидес“ планира да напусне Европейската народна партия (ЕНП).

Разговорите между поляците и унгарците имаха за цел да обсъдят “съвместните дейности на двете партии на европейско ниво и възможността за сътрудничество в контекста на конференцията за бъдещето на Европа“. Това съобщи в Туитър полската консервативна партия, която е част от Групата на европейските консерватори и реформисти (ECR) в Европейския парламент.

Конференцията за бъдещето на Европа бе обявена в края на 2019 година от новото ръководство на ЕС. Тя има за цел да постави задача на европейски институции да изготвят ново законодателство и да предложат промени в договорите на ЕС.

Вишеградската четворка Чехия, Словакия, Полша и Унгария бяха в противоречиви отношения с напускащия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер и екипа му. Най-проблемите теми бяха свързани с управлението на миграцията в блока. Полша и Унгария има противоречия с комисията по отношение на свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

След разговорите с “Право и справедливост“ Орбан сподели снимка от срещата във Варшава във Фейсбук с коментар на унгарски: “Заедно сме сила, разделени сме слаби”.

Въпреки че не се съобщават повече подробности по отношение на другите дискутирани теми, срещата идва в момент на спекулации за бъдещето на “Фидес“ в Европейската народна партия (ЕНП) и потенциалното ѝ търсене на ново политическо семейство.

През март 2019 г. ЕНП прекрати членството на “Фидес“ заради предполагаеми нарушения на принципите на върховенството на закона, след което постигна компромисно решение, което позволи на ЕНП да остави “лошото момче“ в партията и да укрепи партийното си единство преди европейските избори през 2019 г.

Тогава “Фидес“ се съгласи да “преустанови едностранно“ членството си в ЕНП, което означава загуба на право на глас. В момента експертна група начело с бившия председател на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой проверява дали “Фидес“ трябва да напусне ЕНП завинаги.

Препоръката на Ромпой се очаква през следващите няколко седмици. След избирането на бившия президент на Европейския съвет Доналд Туск за председател на ЕНП, очакванията за разрешаване на патовата ситуация между ЕНП и „Фидес“ се покачват.

Вероятно е решение да бъде взето по време на планираното в началото на февруари политическо събрание на ЕНП, където групата може да се изправи пред три варианта: удължаване на срока на временното прекратяване на членството на “Фидес“, отлагане на решението за още няколко месеца или експулсиране/ доброволно излизане на партията от групата.

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR) досега се представя като отворена за сътрудничество.

На въпрос на EURACTIV от края на 2018 г. дали би искал да види партията на Орбан “Фидес“ в групата на консерваторите, лидерът на британските консерватори Джефри ван Орден заяви, че той лично не е имал контакт с унгарската партия, но “тази възможност би била интересна за разглеждане”.

Британските евродепутати обаче ще напуснат парламента на 31 януари заради  Брекзит и полската партия “Право и справедливост“  ще се превърне в най-силната партия в групата на консерваторите.

През декември лидерът на ЕНП Манфред Вебер, който като шпиценкандидат на европейските избори през 2019 г. зае по-мека позиция относно „Фидес“, се изказа срещу пълното завръщане на Орбан в семейството на ЕНП.

“До момента „Фидес“ и председателят ѝ Виктор Орбан не са се възползвали от времето да работят върху критиките, които ни накараха да прекратим членството на партията“, каза Вебер пред “Шпигел“.

Вебер добави, че “законодателството (в Унгария) и бъдещето на Централноевропейския университет в Будапеща не са окуражаващи (знаци). Виктор Орбан трябва да представи резултати.”

В интервю за Magyar Nemzet в събота (4 януари) евродепутатът от “Фидес“ Тамаш Дойч заяви, че партията сама ще реши към коя европейска партийна група желае да принадлежи в бъдеще.