Преговорите с ЕС продължават, но Лондон се готви за Брекзит без сделка

Главният преговарящ Мишел Барние пристигна на гара „Сейнт Панкрас“ за преговорите за Брекзит в Лондон, Великобритания. EPA-EFE / NEIL HALL

“Всеки ден е от значение“, каза главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние, след като отново започна преговори лице в лице с британския си колега Дейвид Фрост в Лондон в четвъртък.

Великобритания се съгласи да възобнови преговорите, след като Барние каза пред евродепутатите, че единственият начин за постигане на резултат е “компромиси от двете страни“. Това се случи в момент, когато вече никой не вярваше, че търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство е възможно.

“Важно е да се върнем на масата за преговори, защото и двете страни споделят огромна обща отговорност“, заяви главният преговарящ.

По-рано в четвъртък говорителят на премиера Борис Джонсън също призна, че “времето за преговори е много малко”.

Срещата в Лондон ще продължи до неделя. Следващата стъпка ще бъде разговори в Брюксел. “Преговорите ще се провеждат едновременно на всички маси за преговори”, се казва в изявлението на кабинета на премиера Джонсън.

Въпреки възобновяването на преговорите, които сега ще се основават на правни текстове, двете страни имат само още няколко седмици, за да сключат споразумение навреме, за да бъде ратифицирано преди края на годината. Ако двете страни не постигнат успех, ЕС и Обединеното кралство ще търгуват при условията на Световната търговска организация.

Срещата на върха на ЕС от миналата седмица беше обявена за краен срок за финализиране на споразумението, но не донесе резултат. Сега надеждите са до средата на ноември да бъде постигнат компромис, за да има достатъчно време 27 държави от общността и Европейския парламент да ратифицират договорката.

“Многократно предупреждавахме, че споразумението трябва да бъде сключено преди края на преходния период, но очевидно Брюксел трябва да определи продължителността на времето, необходимо за ратифициране“, заяви говорителят на Джонсън.

В същото време британското правителство представи в четвъртък нови мерки за минимизиране на риска след Брекзит, като част от плана за евентуален сценарий “без сделка“. Кампанията “Времето изтича“ стартира в началото на тази седмица. Целта и е да подготви бизнеса за новите условия.

Шофьорите на камиони ще се нуждаят от разрешение за влизане в Кент след края на преходния период за Брекзит. Водачите на камиони с тегло над 7,5 тона ще трябва да кандидатстват онлайн за разрешителните и да покажат, че разполагат с всички документи, необходими за превоз на стоки с ферибот до Европа.

Очаква се ЕС да наложи пълен контрол на стоките на Обединеното кралство, като спре всички товари без правилната документация в края на преходния период на 1 януари 2021 г.

Разрешението за достъп до Кент е сертификат за шофьори, изпълняващи международни транспортни операции от Великобритания до Европа. Целта му е да се гарантира, че водачите вече са попълнили необходимата документация за преминаване в ЕС, преди да влязат в Кент. От него ще се нуждаят всички шофьори на камиони (както британски, така и тези с регистрация извън Великобритания), които участват в международен транспорт и се отправят към Европа през окръг Кент, за да пресекат Ламанша.