Предизборно Сърбия ускори преговорите с ЕС

Насрочените за пролетта на 2022 г. избори в Сърбия са една от причините за ускоряване на официалните дейности в предприсъединителните преговори между Сърбия и ЕС. [ Shutterstock / goja1 ]

Насрочените за пролетта на 2022 г. избори в Сърбия са една от причините за ускоряване на официалните дейности в предприсъединителните преговори между Сърбия и ЕС. Въпреки това е малко вероятно условията на изборите да се подобрят дотогава. Това се казва в доклад на коалицията от неправителствени организации prEUgovor, който бе публикуван в четвъртък (18 ноември).

„Много малко вероятно е всички проблеми, който посочи Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да бъдат решени преди следващите избори или да бъдат намерени адекватни алтернативи“, се казва в доклада.

Коалицията отбеляза, че публикуваните досега предложения от двата междупартийни диалога за условията на изборите не предлагат ясни решения на някои от най-важните проблеми. Става въпрос за финансирането на предизборните кампании и използването на публични позиции за популяризиране на политически личности.

Според доклада, който обхваща периода от май до октомври 2021 г., сръбският президент, правителството и държавните служители продължиха да използват публични ресурси и постовете си за политическа реклама.

През този период една трета от действията на сръбския президент Александър Вучич са били свързани с политическа реклама, която не се включва в задълженията му. Той е правил посещения на фабрики, строителни обекти и инфраструктурни проекти. В доклада се добавя, че правителството е сформирало незаконно временен надзорен орган за наблюдение на медиите по време на предизборната кампания.

Коалицията prEUgovor се състои от организации на гражданското общество от Сърбия, които са експерти по преговорите за членство в ЕС, особено по правосъдие, основни права, свобода и сигурност.