Предупреждение: Задължителната ваксинация поставя в риск здравните структури във Франция

От сряда (15 септември) работещите в здравните институции във Франция ще трябва да представят сертификат за ковид-ваксинация, за да могат да практикуват. [Spotmatik Ltd/Shutterstock]

От сряда (15 септември) работещите в здравните институции във Франция ще трябва да представят сертификат за ковид-ваксинация, за да могат да практикуват.

На 12 юли, при надигащата се вълна от Делта варианта, президентът Еманюел Макрон обяви поредица от нови мерки за борба пандемията. Сред тези мерки е задължителната ваксинация на всички здравни специалисти до началото на учебната година. “Контролът ще бъде осъществен и санкциите ще бъдат предприети, ако е необходимо”, уточни държавният глава преди лятната ваканция.

Болногледачите, пожарникарите, парамедиците, работещите в домашни условия и целият персонал, работещ в здравните заведения, трябва да са получили поне първа доза ваксина до момента (или да представят сертификат за преболедуване, или документ, че ваксината им е противопоказна), за да могат да отидат на работа.

Националният съюз на медицинските специалисти (SNPI) се опасява, че тази мярка ще дестабилизира сектора, който вече страда от липса на персонал.

“10% от местата за медицински сестри в болниците момента са свободни. В старческите домове броят на персонала е още по-малък. Има малко медицински сестри и малко болногледачи. Това рискува да дестабилизира здравните структури”, предупреди Тиери Амуру, говорител на съюза, с който EURACTIV Франция се свърза.

Не е ясно колко професионалисти няма да могат да работят към днешна дата.

Според националната агенция за обществено здраве към 20 май 2021 г. 91% от болногледачите са били ваксинирани. За болногледачите ваксинацията се разглежда като „морален императив“ за защита на „най-крехките пациенти“, подчерта говорителят на SNPI.

Но Амуру също уточни, че това не е оправдание за задължителната ваксинация, нито сред болногледачите, нито сред населението. „Ние следваме логиката на Световната здравна организация, която е да убеждаваме, а не да принуждаваме“, каза той.

От друга страна, комуникацията на правителството за насърчаване на здравните специалисти да се ваксинират не е особено добре приета. „Преминахме от герои към парии. Имахме чувството, че чрез нас се прокарва идеята за задължителна ваксинация“, каза Амуру.

“Много болногледачи бяха шокирани от доста обвинителния тон на правителствоното говорене който не отразява реалността”, каза той и добави, че по-голямата част от здравните специалисти вече са били ваксинирани по време на обръщението на Макрон.

“Когато си здравен специалист, не си против ваксинацията, другото означава, че има нещо сбъркано”, заключи той.