Президентът допусна диалог с премиера, но след истината за записи и шкафчета

Румен Радев беше в Тутракан на 21 септември, когато се отбелязва годишнината от връщането на Добруджа в пределите на България.ракан на 21 септември, когато [Фейсбук страница на Румен Радев]

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова за диалог между премиера и президента и дори обяви, че би могъл да бъде гарант на този разговор.

“Аз самият наскоро поех ангажимент да се оттегля като вицепремиер, ако Бойко Борисов и Румен Радев си подадат ръка в името на сваляне на напрежението и експертен кабинет, който да изведе България от тази моментна политическа криза без реваншизми и политически пристрастия. Предложих го в Деня на съединението и го напомням в деня, в който честваме Независимостта”, написа лидерът на ВМРО във Фейсбук. И допълни, че историята е показала, че пътят към силна и независима България минава през съединение и помирение.

От село Бояджик, където беше на посещение, Радев отговори, че диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа, което означава “по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми”.

“Трябва да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението и порочния му модел, и как те да бъдат отстранени и да се възстанови справедливостта. Едва тогава може да се води диалог за бъдещето, другото е лицемерие и компромис, който само ще задълбочи кризата”, каза държавният глава.

Брифинг пред медиите

Признателността към поколенията, които изковаха нашата свобода и независимост, ни задължава да не допускаме подмяна на историята, която да уронва вярата в собствените ни сили да градим правова държава с независимо правосъдие. Моята голяма признателност днес е за всички будни граждани, които вече над два месеца оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ.Диалог с министър-председателя има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа, а това означава по безспорен начин да изчистим истината за записи, шкафчета и корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението и до порочния му модел, и как те да бъдат отстранени, за да се възстанови справедливостта. Едва тогава може да се води диалог за бъдещето, другото е лицемерие и компромис, който само изостря кризата.Няма как проблемите да се решат с изчакването на редовни избори, когато едно управление е лишено напълно от легитимност. Най-тревожното е, че правителство, което всеки ден се бори единствено за своето оцеляване, няма как да преведе страната през тежката здравна, социална и икономическа криза.

Geplaatst door Румен Радев op Dinsdag 22 september 2020

По думите му когато едно управление е лишено напълно от легитимност, няма как проблемите да се решат с изчакването на редовни избори. Според него управляващи, които всеки ден се борят единствено за своето оцеляване, няма как да преведат страната през тежката здравна, социална, икономическа криза, която се очертава.

“Моята голяма признателност днес е за всички будни граждани, които вече повече от два месеца оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ”, каза още президентът.

Борисов: Успех се постига с диалог, не с противопоставяне

Премиерът Борисов написа във Фейсбук, че нищо не трябва да спъва страната ни по пътя към икономически и културен напредък. “Няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив народ, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват. И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери”, смята министър-председателят, чиято оставка протестиращите искат вече трети месец.

Отбелязваме 112 години от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и…

Geplaatst door Boyko Borissov op Maandag 21 september 2020

Каракачанов: Да спрем да злепоставяме България навън

“22 септември трябва да ни напомни още нещо: да спрем да злепоставяме страната си навън. Дали банално известен български соросоиден учен ще нареди стандартните клишета пред западна либерална медия, дали българи ще платят на някой балкански сайт да привиди зад президента дългата ръка на някоя велика сила, нека спрем!”, призова в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на участващата в управляващата коалиция ВМРО.

Според него истинският проблем на България не е дали изборите ще са два месеца по-рано. А “дали ще успеем да постигнем истинската промяна на пенсиите, за която Обединените патриоти от години работим; дали ще успеем да се възползваме наистина от референдумите, които наскоро по наше предложение залегнаха в Изборния кодекс; дали ще позволим отново контролираният вот да се възпроизведе заради намесата на една противоконституционна партия; дали ще позволим на югоносталгиците в Скопие да направят България най-мразената страна в младата македонска държава; дали ще позволим на фанариотите да менторстват и по отношение на църквата в Македония; дали ще изчезнем като нация в тази демографска катастрофа, която всички наблюдаваме, и след още 30 години дефектна демокрация децата ни ще бъдат малцинство в собствената си държава”.

В Деня на българската независимост, 22 септември, призовавам всички политически фигури да не използват празника за…

Geplaatst door Красимир Каракачанов op Maandag 21 september 2020