Президентът е спрял Даниел Митов за посланик в Румъния

Бившият външен министър Даниел Митов

Президентът Румен Радев е отказал да подпише указа за назначаването на бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния. Това съобщи настоящият външен министър Екатерина Захариева във вторник.

“Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър, и да не счита това за чест. Т.е. аз считам , че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов”, каза Захариева пред  БНТ.

Сега тя обясни, че търси алтернативно предложение, защото смята, че Радев няма да промени позицията си.

Името на Даниел Митов се свърза с друга доста странна българска дипломатическа маневра. През септември се разбра, че българското правителство официално е номинирало Митов за специален представител на ЕС за Либия. По същото време основен претендент за специален представител на ООН за Либия е друг бивш български външен министър – Николай Младенов.

Почти невъзможно е двете позиции да се заемат от българи и наличието на две силни кандидатури най-много да си попречат една на друга. Това наподобява доста на ситуацията от 2016 година, когато правителството на Бойко Борисов издигна втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН в лицето на Кристалина Георгиева, въпреки че преди това България бе издигнала кандидатурата на Ирина Бокова.

През декември 2017 г. прокуратурата обвини Даниел Митов и неговият заместник-министър Христо Ангеличин за престъпление по служба за използване на услугите на туроператорска компания. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

Държавното обвинение призна провала на делото пред Върховния касационен съд (ВКС), като се  отказа да поддържа обвиненията срещу двамата. През 2017 година прокуратурата се активизира срещу много от министрите на Реформаторския блок от кабинета “Борисов 2“. Обвинения бяха повдигнати срещу военния министър Николай Ненчев, здравния министър Петър Москов и външния Данаел Митов. По същото време започна наказателното преследване срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков, който започна да работи с ДСБ. Държавното обвинение претърпя провал по всички дела.

В случая с Даниел Митов прокуратурата е завела дело, въпреки че туроператорската фирма, наета от МВнР се е отказала от договора и е върнала парите, т.е. щети за бюджета не са били нанесени.