Президентът и премиерът на Финландия: Трябва незабавно да кандидатстваме за членство в НАТО

 Президентът на Финландия Саули Нийнистьо и премиерът Санна Марин официално одобриха присъединяването към НАТО. EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо и премиерът Санна Марин официално подкрепиха идеята в четвъртък (12 май) страната им да се присъедини към НАТО.

Тази стъпка идва, след като руската война в Украйна предизвика вътрешен дебат и подготви почвата за кандидатстване за членство още през следващите дни.

„Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО“, казаха двамата лидери в съвместно изявление.

„Надяваме се, че националните стъпки, които са необходими за вземане на това решение, ще бъдат предприети бързо през следващите няколко дни“, добавиха те.

Доскоро финландските лидери гледаха на членството в НАТО като на ненужна провокация на Русия, обществената подкрепа за членството бързо нарасна след избухването на войната в Украйна.

През последните седмици президентът и премиерът сигнализираха за нов импулс за присъединяване към алианса и намерение да се възползват от клаузата за взаимна защита, след като станат пълноправни членове.

„Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс“, заявиха лидерите в изявлението си.

Очаква се Социалдемократическата партия на Марин да обяви позицията си в събота.

Следващите стъпки сега включват президентът и министерската комисия по външна политика и сигурността да вземат официалното решение за кандидатстване и да го представят официално на финландския парламент, който ще обсъди и гласува предложението.

През март правителството на Финландия инициира преглед на политиката за сигурност и представи доклад на парламента за обсъждане през април, като същевременно проведе дискусии с всички парламентарни групи, за да получи подкрепа за решението за присъединяване към договора.

Ако отговорът на финландския парламент бъде положителен, както се очаква, Финландия може официално да поиска да се присъедини към НАТО още следващата седмица.

След това 30-те членове на  НАТО трябва единодушно да го подкрепят.

Финландия, която споделя 1300-километрова граница и трудно минало с Русия, постепенно засили сътрудничеството си с Организацията на Северноатлантическия договор като партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Бързото кандидатстване на Финландия за членство в НАТО вероятно ще привлече и съседна Швеция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано каза, че би било възможно да се позволи на Финландия и Швеция да се присъединят „доста бързо“.

Тъй като инвазията на Русия в Украйна разширява военната мощ на Москва до границите на няколко членки на НАТО, партньорите от НАТО Финландия и Швеция бяха включени в засилен обмен на информация и стратегическа комуникация с НАТО.

Кандидатстването за членство означава, че двете страни могат да участват в засилен обмен на разузнавателна информация и стратегически комуникации за всеки отделен случай.

Финландия и Швеция са две от шестте страни, известни като „разширени партньори“, до голяма степен благодарение на приноса им към операциите на НАТО. Като такива те имат по-широки възможности за сътрудничество в сравнение с другите партньори.

Русия многократно е предупреждавала и двете страни да не се присъединяват към алианса.

През март външно министерство на Русия многократно предупреди, че „ще има сериозни военни и политически последици“, ако го направят.

Междувременно въпросът ще бъде какви гаранции за сигурност ще могат да си осигурят двете страни за времето между пълноправното членство, в което все още не са защитени от член 5 на НАТО, което е  клаузата за взаимна отбрана.

В сряда (11 май) Обединеното кралство подписа споразумения, потвърждаващи взаимните гаранции за сигурност с Финландия и Швеция, след като премиерът Борис Джонсън посети Хелзинки и Стокхолм.