Прокуратурата пусна подслушани разговори срещу президента

Румен Радев [Прессекретариат на президентството]

Прокуратурата разпространи подслушани телефонни разговори, които според държавното обвинение уличават президента Румен Радев в престъпление. Записите са направени със специални разузнавателни средства, прилагани срещу командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков.

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев коментира, че това е “разпад на държавността”. Той предупреди, че ако управляващите тръгнат към импийчмънт на Радев, неговият рейтинг ще стигне 80%.

Не е ясно защо сега се вадят записите

Прокуратурата разпространи и постановлението по делото, като от него избирателно са заличени пасажи. Този ход на държавното обвинение идва само ден, след като главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд да разтълкува разпоредбата в основния закон, свързана с имунитета на президента.

От прокурорското съобщение не става ясно защо едва сега се “вадят” записи отпреди близо година.

Стойков, който е приемник на Радев на командирското място, говори за документи, които от антикорупционната комисия търсят от ВВС във връзка с проверка за конфликт на интереси на президентската съпруга Десислава Радева. Разговорите на генерала са от април 2019 г. За един от тях прокуратурата твърди, че вероятно е с президента.

Разпространените от прокуратурата записи можете да чуете тук:

При анализа на доказателствата прокурорите стигнали до извод “за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност” на президента, която не е свързана пряко с изпълнение на службата му”, се казва в прокурорското съобщение..

Според прокурорите “може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи”.

В края на юли м.г. антикорупционната комисия постанови, че няма конфликт на интереси.

“Дръж ме в течение”

Първият подслушан и разпространен разговор е между президентът и шефът на ВВС генера Цанко Стойков е от 23 април миналата година. Това е станало точно две седмици след образуването на проверката за конфликт на интереси от комисията “Антикорупция” срещу Радев. Записания диалог остава впечатление, че цялата инициатива по темата идва от генерал – майор Стойков, защото президентът явно не знае точно за какво става дума. Президентът първо само слуша и отговаря с “Да” и “Мъ-хъ”.

Стойков му обяснява, че е дал указания на своите подчинени “каквото може, да не се праща” на КПКОНПИ, която е пращала до военновъздушните сили множество с искания за документи по проверката. Президентът започва да се интересува за какво става дума и Стойков обяснява, че е за “назначението на Деси” (Радева). Репликата на Румен Радев, която го уличава в нещо нередно е настояването му към ген. Стойков: “да ме държиш в течение”.

“Знам ги (нещата за Десислава Радева – б.р.). Т’ва са простотии. Знам ги отдавна”, казва президентът на генерал-майор Стойков. Командващият ВВС му обяснява: Ше можем да ги изчистим, а”. Президентът иска да види отговора на службата по искането на КПКОНПИ, защото Христозов е намерил всички необходими документи. Държавният глава не да се укриват документи.

Във втория и третия разговор ген. Стойков е записан да разговаря с неназован мъже, които разследващите подозират, че са негови подчинени. В първия запис шефът на ВВС иска нищо да не се праща на КПКОНПИ, а “само вижте какво има”, за да знае сам какво става. Мъжът му отговаря, че според него нищо не трябва да се крие, защото има опасност да се разбере, че нещо се е скрило. Ген. Стойков след това му казва, че малко по-малко ще бъде изпратена исканата информация.

“Стъпка по стъпка ше им даваме по-малко, докато накрая кажем – ами, е т’ва са документите”, казва ген.-майор Стойков.

Третият запис започва с доклад до ген. Стойков, в който негов подчинен обяснява, че всичко около документите на “Деси” е законно. В момента, в който тя е била назначена в отдел “Финанси”, тя не е имала нищо с Румен Радев. Същият служител обяснява, че се е “домогнал неофициално” до някаква справка за жената, но тя официално вече е била унищожена и заради това няма как да бъде изпратена.

Проверката за конфликт на интереси на КПКОНПИ срещу Румен Радев приключва на 31 юни 2019 година. От решението се вижда, че комисията е разполагала с огромен брой документи, които са предоставени от военните. Никъде КПКОНПИ не споменава, че някой е укрил нещо.

В крайна сметка комисията казва, че няма конфликт на интереси при Румен Радев за сключване на допълнителни споразумения към трудовия договор на Десислава Радева, защото това е ставало преди двамата да имат нещо общо. КПКОНПИ отчита, че е изтекъл и тригодишният давностен срок за подобна проверка.

“Разпад на държавността”

“В момента сме свидетели на разграждането на държавността”, коментира политологът Калоян Методиев, който е началник на кабинета на президента Румен Радев. Прессекретариатът на президентството обяви, че няма как да коментира “съдържанието на записи, направени чрез подслушване и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност”.

“Междуинституционалната война се разраства. Създават се условия за перфектна буря в държавата. Кой какво ще прави в тази мътна вода е отделен въпрос. Очевидно вече сме влезли в една криза и какво ще се роди от нея ще стане ясно в близко бъдеще”, каза Методиев пред бТВ.

” Президентската институция разбра от медиите за тези записи. Не е минало още през юридическо обсъждане, за да се провери достоверността. Все още сме в сферата на догадките. Нещата се развиват в мълниеносен порядък и ги научаваме между етажите”, каза Методиев.

Прокурор Гешев първо не искаше да говори

По-рано през деня главният прокурор Гешев обясни. че не може да разкрие никакви подробности за причината да сезира Конституционния съд. “Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от конституцията (за президентския имунитет, б.а.). И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на конституцията”, обяви Гешев пред журналисти.

Съвпадения

Активността на Иван Гешев подозрително съвпада с критиките на президента срещу недосегаемостта на главния прокурор и стартираните от него консултации за реформа в конституцията, която да сложи край на безконтролността и безотчетността в прокуратурата.

“Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно”, отговори Румен Радев. Президентът каза, че не е търсил контакт с главния прокурор за питането му до Конституционния съд, нито е информиран за какво дело става дума. Той обясни, че няма намерение да търси среща с Гешев по този въпрос, но на двамата им предстоят разговори заради намерението на президента да внесе поправки в конституцията. “Ще имам среща с тримата големи (главният прокурор и председателите на върховните съдилища, б.а.) и с представляващия ВСС по този въпрос, преди да се срещна с представителите на партиите”, каза Радев. Той обясни, че от Иван Гешев очаква старание за борба с корупцията в реалната ѝ среда – обществените поръчки, с които се преразпределят огромни средства. “Които отскоро се разпределят и без обществени поръчки”, коментира президентът. През последната година правителството отпусна близо 2.5 милиарда лева за довършването на магистрала “Хемус” без обществени поръчки.

Залавянето на шпиони като тв риалити

Залавянето на шпиони не бива да се превръща в телевизионно реалити, каза президентът Румен Радев във вторник в коментар за експулсирането на още двама руски дипломати, които бяха уличени от прокуратурата в шпионаж.

“България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича твърдо всеки опит за намеса във вътрешните й работи при наличие на конкретни доказателства за това, но тази дейност не бива да се превръща в телевизионно реалити. Ефективността трябва да е над ефектността”, коментира държавният глава. И каза, че се надява, че “шпионските скандали” няма да навредят на прагматичните отношения между двете държави, “защото България вече е вложила значителни средства в газопровода “Балкански поток”. Тези средства трябва по някакъв начин да се оползотворят”.

Миналия декември президентът постави под съмнение ползите от “Турски поток”, чието продължение е “Балкански поток”. Тогава той обяви, че с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа, а не е ясно какви ще са нашите ползи от инвестицията. България инвестира около 3 милиарда лева в проекта за продължение на трасето на “Турски поток” през нейна територия, Сърбия, Унгария и Австрия.

“Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние плащаме. Не виждам и анализ на оценката на риска”, заяви държавният глава. “Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да може да има диверсификация”, каза тогава Радев.

Във вторник той говори сравнително дълго за своите разговори по време на Петербургския икономически форум миналия юни. По думите му той е имал “дълги спорове” с Путин за цената на руския газ за България. “След дълъг спор с Путин той прие моите аргументи”, каза Радев. И допълни, че Путин бил приел Русия и България да започнат разговори за цената газа, защото България купува най-скъпо руски газ сред всички останали в Европа. Българското правителството обаче не било посрещнало с готовност постигнатата договорка от разговорите между двамата президенти, обясни Румен Радев.

На въпрос от кореспондента на руската държавна агенция ТАСС президентът каза, че има покана от руския си колега Владимир Путин да присъства на парада за Деня на победата на 9 май в Москва, но още не е решил дали да ходи. “Още не съм отговорил на поканата и не искам да спекулирам”, каза президентът, който представи във вторник отчет за трите години от мандата си.