Президентът: Мафията не може да прави съдебна реформа

„Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър- председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е не”. Това каза в свое обръщение към народа президентът Румен Радев в петък. Така той отговори на премиера Бойко Борисов, който първи направи обръщение и се обяви за свикване на Велико Народно събрание и изработване на нова конституция с акцент върху съдебната реформа.

В своето изявление Борисов атакува президента, наричайки го „фигурант и слуга на олигархията“.

Отговорът на Румен Радев бе кратък: “Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не”.

“Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не“, каза президентът.

Според него дебатът за конституционните промени и бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори

“Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Член 159 от основния закон е катеогричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на 160 народни представители и на президента. Не и на министър-председателя”, каза Радев в обръщение към народа.

“Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки”, каза президентът.