Президентът: Мафията се опитва да скрие корупцията зад брътвежите за нова конституция

"И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните", обърна се президентът Румен Радев към хората, дошли на Шипка.. [president.bg]

Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти на връх Шипка, където в събота присъства на отбелязването на 143 години от Шипченската епопея.

По думите на държавния глава предложенията за промени в основния закон целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

“Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция”, посочи още Радев. Според него настоящият парламент вече е загубил легитимност и достойнство.

Попитан за коментар за проекта за нова Конституция на управляващите, Радев призова да не се попада в капана на премиера. “Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време. Целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото”, смята президентът. Спорен него трябва да има дебати за конституционни промени, но след подаването на оставки.

Преди седмица Радев обяви, че няма да внесе в този парламент своите предложения за промяна в основния закон и съдебна реформа.

Брифинг пред медиите

Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания и в столицата, и в страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда свободна България. Всеки български гражданин има право да почете този празник.Ако беше толкова загрижена за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици.Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в основния закон целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.Дебати за конституционни промени трябва да се проведат, но след подаването на оставки. Не трябва да попадаме в капана на министър-председателя и търсеното от него личното спасение за сметка на обществото.Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция.

Geplaatst door Румен Радев op Zaterdag 22 augustus 2020

“Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания и в столицата, и в страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори”, каза още Радев.

Той е патрон на тържествата, които официално бяха отменени от областната администрация на Гарово заради пандемията.

Ако беше толкова загрижена за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици, допълни държавният глава.

“Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда свободна България. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник”, каза още Радев.

Междувременно от Златоград председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че във вторник започват преговорите за събирането на подписите за внасянето на проекта за нова конституция.

Партията ще преговоря с всички парламентарно представени групи, които искат да участват. БСП вече обяви, че няма да участва в разговори, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки засега твърди, че партията му няма да се подпише под проекта.

За внасянето на проекта за нова конституция има нужда от 120 подписа. Свикването на избори за Великото Народно събрание, което да разгледа проекта, се решава със 160 депутатски гласа.

“Ние отговорихме на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията. Тази промяна, която ние предлагаме, това всъщност е само една покана за разговор. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде конституцията, окончателната, единствено и само на ГЕРБ, но това са абсолютно злонамерени говорители. Това е първа покана за разговор“, каза Караянчева.

Тя присъства на официалното откриване на почти 3 метра висок паметник на Момчил войвода, който се издига до самия ГКПП “Златоград“ на границата с Гърция.